Janez Kodila je, kot pravijo na OZS-ju, v tradicionalni družinski dejavnosti postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke. Foto: OZS
Janez Kodila je, kot pravijo na OZS-ju, v tradicionalni družinski dejavnosti postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke. Foto: OZS

Medtem ko je bila država v preteklosti precej nenaklonjena razvoju in podpori obrti zlasti iz ideoloških razlogov, je v zadnjih desetletjih spoznala, da je obrtna dejavnost za razvoj našega gospodarstva zelo pomembna, mestoma odločilna.

Predsednik države Borut Pahor
OZS
Članstvo v OZS-ju je od lanske jeseni prostovoljno. Foto: BoBo
Obrtnik leta je mesar iz Prekmurja

Prireditve na Brdu pri Kranju so se udeležili številni visoki gostje, ki so poudarili pomen obrti, zbornica pa je podelila 68 mojstrskih diplom že 14. generaciji mojstrov. Priznanje obrtnik leta je bilo podeljeno 12. zapored.
Posebej so se poklonili tudi najstarejšemu obrtniku, Aleksandru Vukoviću, ki je v Kopru delati začel leta 1958 in je bil prvi, ki je imel ustrezno izobrazbo za izdelavo ortopedske obutve.

45. obletnica OZS-ja
"Obrtniki so se pred 45 leti prostovoljno združili v želji, da bi našli svoj prostor v družbi, si povrnili ugled in da bi se njihov glas slišal glasneje in dlje. Cilj stanovske organizacije pa je vseskozi ostal enak - na vse mogoče načine pomagati obrtnikom, da bi lažje in bolje delali ter živeli," je ob skoraj polstoletni zgodovini delovanja OZS-ja dejal njen predsednik Branko Meh.

"Številne politične in gospodarske spremembe nam niso prišle do živega. Še vedno smo trdno povezani in se zavedamo, da je edina rešitev za obrtnike in male podjetnike prav povezovanje, močna stanovska organizacija," je poudaril Meh in pojasnil, da danes znova, tako kot na začetku, OZS združuje obrtnike na prostovoljni osnovi.

V Sloveniji deluje med 30.000 in 40.000 obrtnih podjetij, kar pomeni dobrih 30 odstotkov vseh podjetij, v katerih je zaposlenih približno četrtina vseh zaposlenih. Skupaj ustvarijo med 15 in 20 odstotkov prihodkov, največ pa jih je na področjih gradbeništva in predelovalne dejavnosti.

Pahor: Obrt je mestoma odločilna
"Medtem ko je bila država v preteklosti precej nenaklonjena razvoju in podpori obrti zlasti iz ideoloških razlogov, je v zadnjih desetletjih spoznala, da je obrtna dejavnost za razvoj našega gospodarstva zelo pomembna, mestoma odločilna," je v nagovoru na slovesnosti poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Kot je pojasnil, se temu prilagajajo tudi ukrepi, ki jih vlade sprejemajo v korist obrti in malemu podjetništvu. Tudi izobraževalni sistem po daljšem času daje večji poudarek izobraževanju za potrebe obrti in povečanje interesa mladih za poklicno izobraževanje.

Pahor je ob današnji priložnosti izpostavil tudi, da Slovenija dosega gospodarsko rast in da so tudi drugi statistični kazalci ugodni, zato je zdaj velika priložnost, da država ujame "ugoden veter" in da poleg praktičnih izvede tudi strateške strukturne ukrepe, ki so bistveni za trajno okrevanje.

Mojstrski izpiti OZS-ja
Letos je Slovenija dobila že 14. generacijo mojstrov, ki so opravili mojstrski izpit. Te OZS izvaja od leta 2000 in od tedaj je naziv pridobilo že več kot 2.600 posameznikov, ki s tem dobijo boljše priložnosti za zaposljivost v izbranem poklicu. Za podjetja pa mojstri pomenijo konkurenčno prednost in visoko kakovost obrtnih storitev in izdelkov.

Ministrica: Mojstri so uspeh za družbo
Mojstrske diplome je podelila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar. Kot je poudarila, je mojstrska diploma osebni uspeh vsakega posameznika, "pa tudi uspeh za družbo, da ima izobražene mojstre, ki so mojstri svojega poklica in znajo svoje znanje s pravimi načini in metodami prenesti na mlade".

Na slovesnosti so že dvanajsto leto razglasili tudi obrtnika leta. To je postal mesar Janez Kodila iz Markišavcev. Družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke.

Poslovno pot je začel pri očetu, samostojno dejavnost pa od leta 1992 nadaljuje v lastnem podjetju. Tam je leta 2002 uvedel proizvodno specializacijo in se usmeril iz majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin z blagovno znamko Kodila. Na OZS-ju so zapisali, da so njegove dejavnosti prepoznane v "regiji in širše v Sloveniji ter Evropi". Zaposluje 22 ljudi.





Medtem ko je bila država v preteklosti precej nenaklonjena razvoju in podpori obrti zlasti iz ideoloških razlogov, je v zadnjih desetletjih spoznala, da je obrtna dejavnost za razvoj našega gospodarstva zelo pomembna, mestoma odločilna.

Predsednik države Borut Pahor
Obrtnik leta je mesar iz Prekmurja