Darja Radić pravi, da morda v Petišovcih ni edino novo nahajališče plina v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić pravi, da morda v Petišovcih ni edino novo nahajališče plina v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić
Ministrico pri projektu TEŠ 6 najbolj moti "socialni" argument. "S tako velikimi sredstvi, 1,2 milijarde evrov, bi ljudem v Šaleški dolini lahko zagotovili bistveno kakovostnejša in dolgoročno vzdržnejša delovna mesta. S temi sredstvi bi lahko zagotovili čisto drugačen razvoj Šaleške doline, zato me ta argument pri tem projektu najbolj moti," je poudarila. Foto: MMC RTV SLO

Angleško podjetje je v Petišovcih našlo novo nahajališče plina v Sloveniji. "To je zelo spodbudno. Morda to tudi ni edina lokacija," pa je ob tem poudarila ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Slovenija namreč zdaj dobiva plin iz Alžirije in Rusije, ministrica pa je prepričana, da bi morali imeti še tretji in lasten vir, kar je po njenem mnenju najboljši način za zagotovitev varne oskrbe.

O tem, da je družba za naftna in plinska raziskovanja Ascent Resources z britanskih Deviških otokov v vseh poskusnih vrtinah v Petišovcih pri Lendavi odkrila zemeljski plin, so pred dnevi poročale Finance. Naravni plin so raziskovalci odkrili na globini tri tisoč metrov, odkritje pa je po poročanju tujih agencij preseglo pričakovanja družbe. Družba je specializirana za raziskovanje obrobnih polj, ki velikih podjetij s tega področja ne zanimajo.

Potrebna je razpršenost energetskih virov
O tem so govorili ministri Evropske unije, saj zadnji nemiri v Libiji in drugod v Severni Afriki povzročajo strmo rast cen nafte in s tem plina. Slovenije sicer kriza v Libiji neposredno ne zajema, ker nimamo neposrednih dobav iz te države. Ministrica je ob tem opozorila, da lahko rast cen nafte, če se bo nadaljevala, pomembno vpliva na rast inflacije in bistveno zavre gospodarsko aktivnost ter oživljanje gospodarstva v EU-ju, kar je po njenih besedah "zelo slabo".

"Zato bodo šla prizadevanja Evropske komisije v smeri spodbujanja Savdske Arabije, da poveča proizvodnjo in tako ublaži pritiske na rast cen," je povedala. Ob tem je dodala, da kakšnih drugih mehanizmov v tem trenutku ni in da se tudi pri tem kaže ranljivost EU-ja. To dogajanje je po njenih besedah spomnilo na plinsko krizo leta 2009, ki je bila posledica spora med Ukrajino in Rusijo, ter še utrdilo prepričanje, kako pomembne so razpršenost energetskih virov in poti za zanesljivo in varno oskrbo z energenti.

Vlada še ne ve, kaj s TEŠ-em 6
Dotaknila se je tudi druge vroče 'energetske' teme v Sloveniji - gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Ta po njenem mnenju "niti približno ni ekonomsko učinkovit projekt". Vlada tudi nima "čisto jasne slike", kaj bo naredila s tem projektom, bodo pa "kocke padle kmalu". Ministrica je poudarila, da bi, če bi bila na položaju, ko so se odločali o začetku tega projekta, zagotovo preučila vse možnosti za nadomestitev tega vira z drugimi viri energije, bodisi z več hidroenergije ali jedrske energije.