V povprečju novinarji novo zaposlitev najdejo v dobrih 10 mesecih. Foto: BoBo
V povprečju novinarji novo zaposlitev najdejo v dobrih 10 mesecih. Foto: BoBo

Najnovejši podatki o številu brezposelnih so spodbudni. Trenutno je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih nekaj več kot 107.900 brezposelnih. V primerjavi z lanskim avgustom je brezposelnost manjša za šest odstotkov.

Val odpuščanja pa se v zadnjem času širi v slovenske medije. Novinarji so poklicu zelo predani - in mnogi se za novo profesionalno pot odločijo zelo težko, le dobra tretjina se jih je pripravljena zaposlovati tudi na drugih področjih. V trenutnih razmerah nimajo veliko izbire.

Veščin veliko, a odločitev ni lahka
Najprej morajo prepoznati svoje veščine, pravi karierna svetovalka na Zavodu za zaposlovanje RS-a Petra Marinko. "Novinarji so zelo fleksibilni, lahko znajo tuje jezike, znajo komunicirati z javnostjo, zato se lahko zaposlujejo na področju trženja, odnosov z javnostjo."

Za slednjo poklicno pot se je odločil tudi nekdanji novinarski kolega Sebastjan Šik, ki trenutno dela kot vodja odnosov z javnostmi v Luki Koper: "Menim, da je lažje delati v odnosih z javnostjo, če imaš novinarsko izkušnjo - te je manj strah. Poleg tega razumeš zakonitosti posameznega medija - v smislu kratkih izjav, rokov za časopise in podobno."

V gospodarstvu - kot direktor regijskega parka - je zaposlen nekdanji televizijski novinar Matevž Podjed. Novinarstvo je kot nadaljevanje gimnazije pravi - zelo natančno spoznavaš vsebine z zelo širokega spektra področij. "To je strašen kapital pri opravljanju katerega koli dela, a prehod od besed k dejanjem je bil zame zelo težak."

Diploma ne da vstopnice
Dokončan študij, še posebej to velja za družboslovce, velikokrat ne pomeni »vstopnice« za želeno zaposlitev. To pomeni, da je treba razmisliti o drugih, sorodnih področjih zaposlovanja. Preskok pa je - tako kot v vseh drugih poklicih - odvisen od značaja iskalca zaposlitve in njegove volje.