Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Mediji
Novinarji ne bi smeli pristati na igro moči in na delitve na leve in desne, redno zaposlene in prekarce. A na tej točki se odgovornost in krivda novinarjev za katastrofalne razmere konča. Foto: BoBo

Dodaj v

Kdo bo plačal najvišjo ceno za krizo medijev?

Kolumna Tanje Starič
4. september 2015 ob 07:47,
zadnji poseg: 4. september 2015 ob 07:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dejstvo je: število medijev in novinarjev se radikalno zmanjšuje. A slovenska posebnost je, da to ni samo posledica digitalne revolucije in medmrežja, ampak političnih in kapitalskih prerivanj v preteklih desetletjih za čim večji delež medijskega vpliva.

Dediščina lastnikov brez vizije in upravljavcev, ki medije razumejo le kot orodje in orožje v spopadu interesov. Zato so slovenski mediji neizogibne tehnološke spremembe pričakali nepripravljeni in zato je rušilni val tako uničevalen.

Ključno vprašanje je, kaj bo po njem ostalo. Po kakšnih merilih in s kakšno vizijo prihodnosti poteka to veliko čiščenje? Je končni in edini cilj dobiček, politični ali ekonomski vpliv, ali vendarle tudi družbena odgovornost, javni interes? In tudi - koliko dostojnosti in dostojanstva bo po tem medijem sploh še ostalo?

Novinarji bi res morali pravočasno in odločneje vzpostaviti razlike med dobrimi in slabimi, resnicoljubnimi in z različnimi interesi zlorabljenimi mediji in avtorji. Ne bi smeli privoliti v igro moči in v delitve na leve in desne, redno zaposlene in prekarce. A na tej točki se odgovornost in krivda novinarjev za katastrofalne razmere konča.

Javnost, edini zaveznik nekdaj mogočne četrte veje oblasti, se deloma upravičeno sprašuje, zakaj bi bila usoda novinarjev kaj drugačna od tistih poklicev, ki so visoko ceno krize že plačali. Vendar si moramo vprašanje zastaviti tudi drugače. Kakšna bo družba, v kateri bodo podobo sveta ustvarjali le še resničnostni šovi, družabna omrežja in poplava dvomljivih informacij brez dodane vrednosti? In v tem kontekstu je odgovor zelo enostaven.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
harigast1
# 04.09.2015 ob 15:19
Za krizo medijev so krivi predvsem ustvarjalci sami. Za drobtine so pripravljeni prodati svojo profesionalno držo in moralno integriteto-računi pa prihajajo...
orgle
# 04.09.2015 ob 12:37
Kriza medijev? Plačali bomo "potrošniki". To krizo, ki traja že 70 let, plačujemo vsi.
Treba bo ustanovit novinarski faks, ki bo primerljiv s sorodnimi faksi na zahodu. FDV pa je treba nemudoma razformirati. To, kar tam v glave vbijajo bodočim "novinarjem", je absolutno neznanje in absolutna nerazgledanost. Zato "novinarje" lahko že 70 let imenujemo hlapce plenilskega režima.
tom-znidarcic
# 04.09.2015 ob 16:51
Vedno manj ljudi verjame režimsko podprtim medijem in s tem manjše naklade in gledanost. Profesionalnega novinarstva je le za vzorec in še te redke izjeme so razpršene po različnih hišah. Počasi se premika na bolje, ampak vpliv kapitala in old boysov je še vedno velik in zato so spremembe tako počasne.
Krimsky
# 04.09.2015 ob 08:18
Z Resnico smo se skregali že zdavnaj, če česa resnično ne maramo, potem ne maramo Resnice.
~
Sokrat je moral popiti strup, Kristus je obvisel na križu, v srednjem veku so gorele grmade, v deželi pištolarjev so bili preluknjani Lincoln, Kennedy, Martin Luther King, ... Snowden je v izgnanstvu ...
~
Čez en teden,11. septembra, boste vsi novinarji tega sveta topoumno zapisali, da je »četrto letalo strmoglavilo v Pensilvaniji«, čeprav razbitin nihče nikoli ni videl, posnel, fotografiral ... ker jih pač ni bilo. Na tej točki se začne in konča vsa novinarska avtonomnost ... s svojo odpovedjo mišljenju, dragi novinarji, podpirate korporativni fašizem. Ni več kaj dodati ...
simon-rupsi
# 05.09.2015 ob 13:29
V dobi interneta in poplavi odličnih blogov nisi več omejen v kalupu in prav je tako.
Fr Ro St
# 04.09.2015 ob 15:54
Dobro jutro novinarji in vsi, ki se imate za novinarje. :))

Bojim se, da si je novinarski ceh nekoliko vzvišeno domišljal, da je zaradi svojega višjega poslanstva imun na Kugo.

Toda Kuga je prijazna in pravična Dama. Ne ozira se na cehovske domišljavosti in nima predsodkov. Tudi do Rasnice in njenega dojemanja je ravno toliko dovzetna, kakor sami novinarji.

Kdo bo plačal za krizo medijev?

Kar sami si odgovorite, novinarji. Morda vam ne bo odveč, če vam namignem, kaj je imel ob takih priložnostih povedati moj stari oče. Bilj je poštem, srčen in zelo delaven človek. Kmet celo življeneje. Le peščica še živečih je dala skozi življenje toliko, kakor on. Sodobna slovenska mladina si takih stvari ne more predstavljati nit v najbujnejši domišljiji, da ne rečem mori.

Česar ni, še vojka ne vzame.

Kdo ima in kdo bo plačal??

Jap, to pa je vprašanje. Za novinarje??
lotmeržanec
# 04.09.2015 ob 10:20
Prosim vas kdo bo še kupoval časopise v katerih je polovica laži in praznega natolcevanja!! Za primer si poglejte spletno stran POP-TVja,ki vsaki dan objavi kar nekaj člankov o beguncih in o tem kako jih Slovenci pričakujemo z odprtimi rokami!! Če je to res, zakaj potem ne dovolijo komentarjev?? Zato,ker bi jim državljani napisali,da lažejo saj že brez teh "beguncev" polovica državljanov živi na pragu revščine!! Mediji propadajo zato,ker niso na strani naroda ampak vladajoče obcije,ki veliko obljublja pa nič ne naredi za poštenega Slovenskega delavca!!
gazolin
# 04.09.2015 ob 16:28
Tanja Starič piše o profesionalnem novinarstvu? Že samo to, pove vse o stanju v našem novinarstvu!
harigast1
# 04.09.2015 ob 14:14
https://en.wikipedia.org/wiki/United_Air
lines_Flight_93#Passenger_revolt
desus
# 05.09.2015 ob 12:13
Mediji in novinarji so odvisni od bralcev, poslušalcev, gledalcev...in njihovih denarnic. Če niso zadovoljni s vsebinami , političnimi nazori novinarjev, naklada, poslušanost, gledanost pada in sledijo odpuščanja novinarjev. Četrta veja oblasti? Ha-ha! Samo podrejenost različnim političnim opcijam.
mihael1
# 04.09.2015 ob 09:36
Res je je, preveč političnih interesov z vseh strani je v tej zgodbi

Najbolj nevaren je bil poizkus Janševe SDS , da si podredi vse medije ( z RTV jem na čelu) in tako kroji javno mnenje.

Kaj pa lahko storijo novinarji sami ? Če bi bili finančno neodvisni, veliko več , drugače pa je odvisno od njihovih etičnih norm, poguma in zakonodaje.
orgle
# 04.09.2015 ob 17:28
Tanja Starič je nekoč v Sobotni prilogi Dela (takrat je bila v službi na RTVSLO) zapisala, da dela v prostoru brez oken in vrat. Razumem, da je brez oken, da je brez vrat pa ne. Studio mora biti akustično izoliran. Torej mora imeti vrata, da lahko vanj vstopiš. Kako je - ob dobri akustični izoliranosti - Tanja Starič vstopila v studio ?
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
62
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo