Kobilarna Lipica je ostala brez direktorja. Foto: BoBo
Kobilarna Lipica je ostala brez direktorja. Foto: BoBo
Odstopil direktor Lipice

Sprva so ob očitkih Računskega sodišča iz kobilarne podali uradno stališče, da se za kobilarno negativne zgodbe vselej pojavljajo ob za kobilarno pomembnih dogodkih, kot je letošnji dan odprtih vrat ali pa lanski nastop v Stožicah. Kljub temu pa je danes Rumpf odstopil, poroča dopisnica TV Slovenija Barbara Renčof.

Rumpf je dejal, da je njegov odstop glede na okoliščine edina logična poteza, obenem pa je tudi zavrnil večino očitkov Računskega sodišča, saj naj bi se večina nepravilnosti nanašala na čas, ko je kobilarno vodil njegov predhodnik Matjaž Pust.

Računsko sodišče je Rumpfu sicer očitalo neučinkovito ravnanje pri izbiri in plačilu izvajalca storitev trženja, neustrezno izkazovanje prihodkov in neustrezno razmejevanje skupnih stroškov med kobilarno Lipica in družbo Lipica turizem. Računsko sodišče pa je zmotila tudi brezplačna uporaba nepremičnin, ki so v lasti države, z njimi pa upravlja kobilarna.

Svoje ugotovitve je sodišče pospremilo s predlogom svetu kobilarne za razrešitev Rumpfa, pri čemer je predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes dejal, da gre pri predlogu že za vprašanje obstoja. Med drugim je opozoril, da je bilo v revidiranem obdobju zaradi neustreznega razmejevanja stroškov med kobilarno in družbo Lipica Turizem v kobilarni izkazanih za skoraj tri milijone evrov neupravičenih stroškov.

Odstopil direktor Lipice