"Luka je izjemno pomembna. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da vse poslovne, družbene, politične in gospodarske okoliščine prilagodimo možnosti, da se Luka Koper razvija," je poudaril Pahor, ki se je na obisku v Luki Koper mudil z ministrom za promet Patrickom Vlačičem in državnim sekretarjem na ministrstvu za okolje Zoranom Kusom. Foto: Luka Koper

Bilo bi skoraj škandalozno, če bi občinske meje predstavljale tudi meje poslovnih ambicij tako pomembnega operaterja, kot je Luka Koper.

Borut Pahor o navedbah, da bi ustanovitev ankaranske občine otežila širitev pristanišča
Pahor obiskal Luko Koper

in poudaril, da je za obdržanje konkurenčnosti treba nekatere odločitve pospešiti.

"Luka je izjemno pomembna. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da vse poslovne, družbene, politične in gospodarske okoliščine prilagodimo možnosti, da se Luka Koper razvija," je poudaril Pahor, ki se je na obisku v Luki Koper mudil z ministrom za promet Patrickom Vlačičem in državnim sekretarjem na ministrstvu za okolje Zoranom Kusom.

Odločitev Italije, da se vključi v postopek presoje čezmejnih vplivov na okolje, kot kaže, ne bo bistveno otežila postopkov sprejemanja državnega prostorskega načrta. Ob tem je Pahor še dejal, da se 45-dnevni rok, ki ga ima Italija v postopku, izteka, Slovenija pa bo svoje dejavnosti nadaljevala.

Podprl gradnjo tretjega pomola
Pahor je podprl gradnjo tretjega pomola, predvidenega v državnem prostorskem načrtu. Obenem mora biti po njegovem mnenju pristanišče sprejemljivo za okolje, kajti le tako bo njegova širitev naletela na razumevanje ljudi, ki z njim živijo. Po njegovih besedah bo treba z občino Koper ali pa tudi z drugimi občinami doseči smiseln kompromis o ureditvi vseh nerešenih vprašanj, in sicer tako v zadovoljstvo ljudi, ki jih predstavljajo lokalne oblasti, kot v zadovoljstvo pristanišča.

Glede navedb, da bi ustanovitev ankaranske občine otežila širitev pristanišča, je Pahor dejal, da je treba referendumsko izraženo voljo prebivalcev spoštovati. "Bilo bi skoraj škandalozno, če bi občinske meje predstavljale tudi meje poslovnih ambicij tako pomembnega operaterja, kot je Luka Koper," je poudaril.

Kot je dejal, se je pripravljen pogovarjati tudi s predstavniki ankaranske občine, če bo ustanovljena. "Uprava naj se ukvarja z poslovnimi ambicijami Luke Koper. Vlada pa želi prevzeti nase probleme, tudi tega glede dialoga z občinskimi oblastmi," je dejal.

Luka bo izvzeta s seznama pravnih oseb, zavezanih poročanju
Pahor se je obenem zavzel, da bi ministrstvo za finance Luko Koper do 22. aprila izvzelo s seznama pravnih oseb, po zakonu o javnih financah zavezanih k poročanju, saj jo to ovira pri vsakodnevnem poslovanju. Do takrat naj bi stopilo v veljavo tudi novo tolmačenje koncesijske pogodbe, ki bo Luki koper omogočila črpanje sredstev iz skladov EU.

O posebni reviziji na današnjem obisku niso govorili, odprta ostaja tudi odločitev glede vstopa morebitnega strateškega partnerja. Kot je poudaril Pahor, je treba stvari v Luki Koper prej urediti tako, da bo za strateškega partnerja vstop v družbo pomenil vstop v zdravo naložbo.

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je izrazil zadovoljstvo nad obiskom predsednika vlade. Kot je dejal, so mu pokazali, kje so v Luki Koper največji problemi in kaj potrebujejo za njihovo rešitev.

Bilo bi skoraj škandalozno, če bi občinske meje predstavljale tudi meje poslovnih ambicij tako pomembnega operaterja, kot je Luka Koper.

Borut Pahor o navedbah, da bi ustanovitev ankaranske občine otežila širitev pristanišča
Pahor obiskal Luko Koper