EBRD v poročilu o tranziciji Sloveniji in Madžarski napoveduje recesijo. Foto: EPA
EBRD v poročilu o tranziciji Sloveniji in Madžarski napoveduje recesijo. Foto: EPA
EBRD Sloveniji napoveduje recesijo

Stopnja rasti se bo letos v tem delu Evrope upočasnila z lanskih 4,8 na 3,1 odstotka, so v banki zapisali v poročilu o tranziciji za leto 2011. Razlog za upočasnitev je kriza evra, ki bo zavirala gospodarsko rast v državah srednje in vzhodne Evrope.

V EBRD-ju so zaskrbljeni in "malo bolj pesimistični glede posledic krize evra v sosednji regiji", je dejal ekonomist iz EBRD-ja Jeromin Zettelmeyer. Kljub temu pa recesije, razen na Madžarskem in v Sloveniji, ne pričakujejo. Madžarski BDP naj bi se sicer skrčil za 1,5 odstotka, medtem ko se lahko krepkejše rasti nadejajo le v Rusiji (4,5 odstotka), Azerbajdžanu (3,5 odstotka) in na Hrvaškem (1 odstotek).

V Sloveniji se upočasnitev že kaže tudi v številkah
"Upočasnitev rasti se v številkah o produktivnosti še ne odraža - izjema je Slovenija," je dejal Zettermeyer, čeprav je prve odlive kapitala že opaziti. Čeprav se obseg kreditiranja še ni zmanjšal, pa se je rast po zaostrenih pogojih financiranja že začela zmanjševati.

Zettermeyer je kot zelo veliko tveganje izpostavil zaostritev dolžniške krize v nekaterih evropskih državah, kar bi lahko še letos pripeljalo do hude recesije v območju evra in izpada katere od večjih bank. Negativen vpliv ima tudi šibka rast v ZDA, ki se utegne letos gibati okoli ničle.

EBRD Sloveniji napoveduje recesijo