Za porabnike električne energije je po temi posijalo sonce. Foto: EPA
Za porabnike električne energije je po temi posijalo sonce. Foto: EPA
elektrika
Elektro Ljubljana je "v hudi stiski", zato lahko odjemalci pričakujejo podražitev elektrike, je napovedal Ribič. "Naša funkcija je, da servisiramo različne gradnje in da priključujemo nove odjemalce in za veliko od njih nimamo denarja," je pojasnil. Foto: MMC RTV SLO
Elektrodistributerji bodo vrnili preplačano elektriko

Društvo za povračilo preplačane električne energije je vložilo 10.000 zahtevkov za povračilo stroškov. V Elektru Ljubljana so že napovedali, da bodo odjemalcem preplačilo vrnili.


Ribič: Z društvom se ne mislimo pogovarjati in pogajati
Predsednik uprave Elektra Ljubljane Andrej Ribič je napovedal, da bodo stroške preplačane električne energije, ki so jo slovenski elektrodistributerji usklajeno podražili januarja 2008, odjemalcem predvidoma s poračunom vrnili v nekaj mesecih, podobno pa po njegovih besedah načrtujejo tudi drugi distributerji. V sredo je tako povračilo preplačane elektrike že napovedal Elektro Gorenjska. V Elektru Maribor in Elektru Celje naj bi odločitev o vračilu preplačane elektrike sprejeli v kratkem.

Ribič je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da so začeli postopke za vračilo stroškov preplačane elektrike izvajati že pred akcijo Društva za povračilo preplačane električne energije. "Z njimi se ne mislimo pogovarjati in pogajati," je poudaril. Hkrati pa je zaradi visokih stroškov, ki jih bodo prinesal vračila, napovedal, da bi lahko cena električne energije v prihodnje narasla.

Kakšna bo višina preplačanih stroškov?
"Elektrodistribucijska podjetja se zavedamo obveznosti vračanja preplačane energije in bomo to storili skladno z zakonodajo in s postopki, ki so pri nas v navadi," je zatrdil Ribič in dodal, da podjetja tega ne bodo storila zaradi "žarometov željnih, populističnih in samopromocijskih posameznikov ali odvetniških hiš".

Elektro Ljubljana ima približno 300.000 odjemalcev, Ribič pa o višini preplačanih stroškov še ni želel govoriti. Dejal je le, da bodo pristojne službe višino preplačanih stroškov izračunale za vsakega odjemalca posebej. Kdaj lahko odjemalci pričakujejo povrnjene stroške, je odvisno od tehničnih zmožnosti podjetja, saj morajo za to dobiti soglasje nadzornih svetov, je pojasnil predsednik uprave.

Društvo na povračila iz poračuna ne pristaja
Pričakuje, da bi vračilo lahko sledilo v nekaj mesecih, zatrdil pa je, da se bo to zgodilo pred zastaralnim rokom januarja prihodnje leto. "Mislim, da je to naša dolžnost in obveza," je dejal in dodal, da je najverjetnejša možnost za vračilo stroškov poračun.

V Društvu za povračilo preplačane električne energije, kjer pričakujejo, da bodo elektrodistributerji v osmih dneh sporočili, kako bodo glede preplačil ravnali, pa na povračila iz poračuna ne pristajajo. Zahtevajo izplačilo celotnih zneskov preplačane elektrike.

Če bodo podjetja sporočila, da bodo zahtevke poravnala, tožb ne bodo začeli vlagati takoj, temveč bodo skušali v čim krajšem času skleniti poravnavo za vsakega posameznika in za vsak posamezen znesek v celoti skupaj z zamudnimi obrestmi do sklenitve poravnave. "Zahtevali bomo celoten znesek s pripadajočimi obrestmi in ne bomo popuščali v zahtevku," je zagotovil odvetnik Franci Matoz, ki zastopa društvo.

Odjemalci naj bi bili skupaj oškodovani za 15,66 milijona evrov
Če bodo elektrodistributerji privolili v poravnavo, bodo morali plačilo izvršiti v osmih dneh od sklenitve poravnave. Če pa bodo zahtevke zavrnili ali nanje ne bodo odgovorili, bo Matoz takoj po koncu sodnih počitnic 15. avgusta na sodišča vložil 10.000 tožb. Društvo je doslej zbralo že 20.000 pooblastil, preostalih 10.000 zahtevkov pa bodo distributerjem predvidoma predali do 10. ali 15. avgusta, je pojasnil Matoz.

Predsednik društva Rado Pezdir je že komentiral sredino odločitev Elektra Gorenjske, da bo vrnil razliko za preplačano elektriko. Opozoril je, da imajo "v tem trenutku v rokah vse in nič", saj ni nujno, da bo sklep nadzornega sveta o vračilu stroškov potrdila tudi uprava družbe. Društvo bo zato še vedno nadaljevalo akcijo. "Z vsem veseljem pozdravljamo razpad kartela in javno priznanje, vendar bomo hkrati nadaljevali zbiranje pooblastil in oblikovanje zahtevkov ravno zaradi tega, da pritisk ostane," je dejal Pezdir. "Pet pik za pravno državo," pa je dejal v pogovoru za TV Dnevnik.

Spomnimo. Elektro Primorska, Elektro Maribor, Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska in Elektro Celje so s 1. januarjem 2008 dvignili cene električne energije za šest odstotkov. Urad za varstvo konkurence je avgusta 2008 ugotovil, da so pri tem delovali usklajeno, njegove ugotovitve pa je junija lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. Gospodinjstva in drugi uporabniki naj bi bili po ocenah društva skupaj oškodovani za 15,66 milijona evrov, od tega posamezna gospodinjstva od 30 do 300 evrov.

Elektrodistributerji bodo vrnili preplačano elektriko