Na domačem trgu je skupina Pivovarna Laško ustvarila dobrih 43 milijonov evrov oziroma 2,6 odstotka več kot v preteklem primerljivem obdobju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na domačem trgu je skupina Pivovarna Laško ustvarila dobrih 43 milijonov evrov oziroma 2,6 odstotka več kot v preteklem primerljivem obdobju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pivovarna Laško si od prodaje Mercatorja obeta skoraj 75,6 milijona evrov. Foto: BoBo

Ustvarjeni dobiček predstavlja slabo desetino načrtovanega za letos. Skupina je v prvem trimesečju realizirala 50,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je slab milijon evrov več kot v istem obdobju lani.

Na domačem trgu je skupina ustvarila dobrih 43 milijonov evrov oziroma 2,6 odstotka več kot v preteklem primerljivem obdobju, na tujih trgih pa so čiste prihodke od prodaje proizvodov in storitev v primerjavi s prvim trimesečjem leta 2013 povečali za skoraj 16 odstotkov in znašajo 6,7 milijona evrov.

Rezultat intenzivnega dogovarjanja uprave z 18 bankami upnicami v preteklem in prvih mesecih letošnjega leta je tudi aprilski podpis sporazuma o prestrukturiranju in mirovanju. S sporazumom je med drugim končna zapadlost večine posojil družb reprogramirana do konca leta 2016.

Laško si od prodaje Mercatorja obeta 75 milijonov
Konec februarja je prodajni konzorcij, katerega del so tudi Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska, podpisal aneks k pogodbi za prodajo 53,12-odstotnega deleža Mercatorja Agrokorju, ki med drugim spreminja ceno s 120 evrov za delnico na 86 evrov za delnico in podaljšuje datum za zaključek transakcije na 30. junij.

Za Laščane aneks pomeni sodelovanje pri prodaji v enakem obsegu in strukturi kot doslej, nova prodajna cena pa pomeni, da bi lahko prejeli skoraj 75,6 milijona evrov kupnine. Uspešno zaključena transakcija bi skupino tako bistveno razbremenila obveznosti do bank.

Spremembe v nadzornem svetu
30. junija bo sklic redne letne skupščine družbe, je potrdil nadzorni svet Pivovarne Laško, ki bo za novega nadzornika predlagal Janeza Škrubeja, sicer izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Za novega predsednika nadzornega sveta so po odstopu Petra Groznika izvolili Gorana Brankoviča.

Groznik po odstopu z mesta predsednika nadzornega sveta sicer ostaja član nadzornega sveta pivovarne.