Janko Medja ostaja prvi mož NLB-ja. Foto: BoBo
Janko Medja ostaja prvi mož NLB-ja. Foto: BoBo
Janko Medja za zdaj ostaja
Nadzorniki NLB-ja razpravljajo o usodi predsednika uprave

Nadzorniki so še sklenili, da bodo v najkrajšem mogočem času ocenili primernost predsednika nadzornega sveta Franceta Arharja in predsednika uprave Janka Medje, ki se je tudi odločil, da se takoj izloči iz vseh poslovnih odločitev glede Agrokorja in Mercatorja.

Nacionalni preiskovalni urad je v petek izvedel več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze glede domnevne zlorabe notranje informacije pri nakupu delnic Mercatorja. Ob tem je bil pridržan prvi mož NLB-ja Janko Medja, ki naj bi mu očitali, da se je kot nekdanji član uprave Unicredit banke dogovarjal za nakup delnic Mercatorja. Za njegov račun pa naj bi jih kupovala Splitska banka.


Medja, ki so ga v petek zvečer že izpustili iz pridržanja, je zatrdil, da je vsak sum, povezan z njegovim ravnanjem, tudi v povezavi z očitano nepravilnostjo v zadevi Mercator, brez vsake osnove.

"To velja tako za mojo zdajšnjo kot za mojo preteklo vlogo. Nisem in tudi nikoli nisem bil lastnik delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno. Prav tako nisem nikomur razkrival nobenih cenovno občutljivih informacij," je dejal Medja.

Zagotovil je, da lahko stranke NLB-ja in vsa slovenska javnost mirno spijo. "NLB vodi strokovna in poštena uprava, in naš edini cilj je celovita preobrazba banke v ugledno in vzdržno uspešno institucijo. Pri tem nas ne bodo omajali poskusi tistih, ki imajo drugačne interese," je dejal.

Zaradi petkovih preiskav se pojavljajo številna ugibanj, ali bo Medja ostal na svojem položaju. Prvi nadzornik NLB-ja, France Arhar, sicer Medjev nadrejeni, ko sta bila oba še v Unicreditu, pred sejo nadzornega sveta ni želel ugibati, kakšna bo njegova odločitev, pojavljali pa so se namigi, da nadzorniki, ki so se na hitro sešli že v petek, razmišljajo tudi o razrešitvi Medje.

Arhar, ki je v času, ko sta bila z Medjo člana uprave Unicredit banke Slovenija, to banko tudi vodil, je v petek pojasnil, da je banka delnice Mercatorja dobila na podlagi repoposla z Istrabenzom. Zagotovil je, da sam nikoli ni ničesar slišal o kupovanju delnic Mercatorja.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je ob robu izredne seje DZ, ki je potekala na temo reševanja zasebnih bank, v petek dejal, da bo regulator počakal na izsledke preiskave. Finančni minister Uroš Čufer pa je v DZ dejal, da je morebitna razrešitev Medje v pristojnosti nadzornega sveta. "Mislim, da se ta zaveda in razume situacijo, o tem se bodo verjetno pogovorili in bomo videli, kaj bo," je dejal.

Janko Medja za zdaj ostaja
Nadzorniki NLB-ja razpravljajo o usodi predsednika uprave