Gospodarstvo

Poudarki

  • V naslednjih 30 letih naj bi povprečna letna rast števila potnikov znašala 3,1 odstotka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 24 glasov Ocenite to novico!
Aerodrom Ljubljana
Odnos lastnika do ljubljanskega letališča se kaže z napovedano naložbo v razširitev potniškega terminala, je prepričan Skobir. Foto: BoBo

Dodaj v

Po novem Fraport Slovenija in ne več Aerodrom Ljubljana

Novi terminal bo lahko oskrbel tri miljone potnikov letno
20. april 2017 ob 19:28
Brnik - MMC RTV SLO, STA

Aerodrom Ljubljana se je preimenoval v Fraport Slovenija, napovedali so tudi 16-milijonsko naložbo v širitev potniškega terminala. Dokončana bo predvidoma do pomladi 2020.

Družba, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, se je v Fraport Slovenija uradno preimenovala v sredo, skladno se spreminja tudi celostna grafična podoba blagovne znamke. Po besedah Christopha Nankeja iz Fraporta je preimenovanje močen signal njihove zaveze kot dolgoročnega vlagatelja. "Prepričani smo, da družbo čaka svetla prihodnost," je dejal.

Z dogajanjem je zadovoljen tudi poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir. "Še pred privatizacijo je bilo bistveno, da dobimo strateškega lastnika. Dobili smo ga in ta obvlada posel. Smo del zelo močne velike skupine," je dejal.

Z novim terminalom bodo odpravljena ozka grla, ki nastajajo zaradi naraščajočega števila potnikov in spremenjene strukture prometa, ki se zgoščuje v vedno krajših prometnih konicah, je pojasnil Skobir. Z lastnikom so kar nekaj časa porabili za to, da so sprejeli končno odločitev o postavitvi novega terminala, ki je zasnovan modularno in omogoča fazno gradnjo glede na potrebe.

Več kot podvojena zmogljivost
Načrtovanje in postopki za prvo fazo se začenjajo danes, novi del terminala pa naj bi odprli pred poletno sezono 2020. V prvi fazi širitve bo zmogljivost povečana z obstoječih 500 na 1.280 potnikov na uro v odhodu. Na polet se bo mogoče prijaviti na 22 okencih, varnostni pregled pa bo potekal na petih linijah.

Obstoječim 700 kvadratnih metrov površin za sortiranje prtljage bo dodana nova 2.000 kvadratnih metrov velika sortirnica, večji bo tudi prostor za prevzem prtljage. Obstoječe površine potniškega terminala, ki se zdaj razprostirajo na 13.000 kvadratnih metrih, bodo prenovljene in funkcionalno povezane z novim delom. Po širitvi bo celoten terminal velik približno 22.000 kvadratnih metrov.

Letališče je lani sprejelo 1,4 milijona potnikov, letos načrtuje osemodstotno rast, razširjeni terminal pa bo zadoščal za največ tri milijone potnikov. Napovedi kažejo, da bo v naslednjih 30 letih povprečna letna rast števila potnikov znašala 3,1 odstotka.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Untamle
# 20.04.2017 ob 20:30
Fraport? :D
Pa kje takšne najdejo?

Letališče Jožeta Pučnika na Fraportu haha. Zame še vedno - Brnik.
stotrideset
# 20.04.2017 ob 20:19
širitev LJ letališča - končno in po podatkih sodeč ustrezno povečanje frekventnosti na vseh področjih.
Podpiram!
naš človek
# 20.04.2017 ob 21:27
NE.
Letališče = še vedno Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
d.d. ki ima v lasti letališče = prej Aerodrom Ljubljana, zdaj Fraport Slovenija
dve vasi, na območju katerih je letališče = Zgornji/Spodnji Brnik, zato je pogovorno ime letališča Bŕnik (z naglasom na prvem zlogu), tega ni nihče nikoli spreminjal in se uporablja še naprej kot povsod po svetu (Surćin, Petrovec, Schwechat, Pleso, Rinas, Ferihegy itd)
TineB
# 21.04.2017 ob 01:25
Marsikatere nepismene komentatorje tu pa bi se lahko iz Slovencev preimenovali v Kretenčkove. Ker ne znajo brati.
Skippy
# 20.04.2017 ob 20:53
Zlobni tujci, ki bodo investirali svoj denar, namesto da bi država za 300% preplačala z našim denarjem.
1upanje
# 21.04.2017 ob 09:07
Zame bo Brnik vedno Brnik in pika!

pri novem terminalu pa me zelo moti da ni predvidenih avio mostov ... vseen pa bo to mnogo bolje kot pa obstoječe stanje. Glede na to, da bo objek neke sorte montažna konstrukcija, bi morala biti realiziacija konec leta 2017 in ne šele 2020!
JBT
# 21.04.2017 ob 06:01
Državo pa lahko preimenujemo kar sami v Banania.
smeško 562
# 20.04.2017 ob 21:27
Pučnik ostaja, populisticni novinarji pac. Drugace pa letalisce mocno zaostaja za sosedi in dvomim da bodo Nemci to nadoknadili. Drzavno lastnistvo v vsej svoji luci pac
davkoplačevalec
# 27.04.2017 ob 15:32
Sicer pa je dobro, da na to letališče končno pride red, čeprav moram reči, da se je v zadnjih dveh letih odnos talnega osebja popravil.
Najbolj so se popravile dekleta na prijavi, morda so končno le nehali v službo sprejemati izključno hčerke in ljubice in obstaja celo nekakšna selekcija kadrov za to delovno mesto.
Naslednja postaja ki je bila res kritična je bil varnostni pregled - jaz razumem, da delajo za 500 eur plus dodatke in da je delo ubijajoče dolgočasno, ampak zelo bi pomagalo, če se med delom ne bi glasno pogovarjali o traparijah in si pripovedovali kosmatih šal. Še dobro da tujci ne razumejo "gorenštine" - to je namreč jezik varuhov varnosti. Verjetno jim ne moreš prepovedati govoriti med seboj, samo dobiš pa vtis, da jim je v resnici samo to važno koliko si je kdo nadur izplačal, pa koga je prasica od šefa spet dala v nedeljo delat - to mene enostavno ne zanima in mi ni treba poslušati. Najpomembneje pa je, da se z novimi prehodi reši ozko grlo ob 7h zjutraj ko hkrati odleti 5 ali 6 polnih letov... kar pomeni cca 500 potnikov v postopku.
Duty free je tak kot je - ampak prosim, dajte dojeti, da večini ljudi čakanje pred blagajno za plačilo paketka žvečilnega in steklenice vode ni najljubše preganjanje dolgčasa pred poletom. Torej, poskrbite da jih bo dovolj za blagajnami (blagajnama).
Na vseh letališčih (OK - razen v Trstu, kjer je poseben sistem vstopa s kodo, ampak tam se niti ne pretvarjajo več, da bi radi bili nekaj več...so kar so...zanikrno periferno letališče) imaš ob vstopu v poslovni salon občutek, da cenijo, da ga boš uporabil. Na "Jožetu" te punca pogleda izza mobitela ali monitorja in v njenih očeh berem "a res morš glih zdele?".
Poslovni salon....obstaja. In to je to. Prosim pospravljajte kozarce in krožnike z ostanki hrane za seboj, da bodo mizo za vami lahko uporabili še drugi potniki - ker Aerodrom LJU za to opravilo nima zaposlenih (vsaj tako je videti).
To je to - kar se tiče vidika uporabnikov letališča. S poslovnega vidika bodo morali dojeti, da brez masovnega turizma danes v transportu ne gre in da bo treba pripeljat Ryanair in se pogajat za nove linije z obstoječimi nizkocenovci (OK, Transavia prihaja - SUPER). Predvsem naj mislijo na povezave proti jugovzhodu (Španija, Portugalska) in na sever Nemčije ....oz. povsod tja, kamor se ne pride iz Trsta ali Trevisa - London je pa videl že vsak Slovenec - in to 2x.
Adebisi
# 21.04.2017 ob 14:05
Širitev terminala je dobrodošla, kaj pa nove povezave?
Pa ne mislim nekih cheapshit nizkocenovnikov za ljudi, ki letijo le zato, ker je poceni. Nekateri moramo potovati večdesetkrat letno zaradi poslovnih razlogov in želimo povezane lete.
Alchemist
# 21.04.2017 ob 07:41
Odlično, že marsikdo je predlagal da prodajmo vse Nemcem, bodo oni bolje vedli kako se zadevam streže kot mi sami. Mi smo itak nesposobni, dokazano. Če pa se boste nekoč bojevali za ponovno "osamosvojitev" in za ohranjanje Slovenščine, se vam bom iz groba krohotal.
davkoplačevalec
# 27.04.2017 ob 15:04
1941: "Naredite mi to deželo znova nemško"
2017: "Ja, gerne".
Malo dlje je trajalo kot so načrtovali....
barezi
# 21.04.2017 ob 11:28
Samo v Ljubljani ima Fraport 100% lastništvo in samo v Ljubljani bo ime letališča Fraport.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fraport
izo
# 21.04.2017 ob 10:05
Če pa se boste nekoč bojevali za ponovno "osamosvojitev" in za ohranjanje Slovenščine, se vam bom iz groba krohotal.

potem pa prosim nehaj skrunit naš jezik in gobcaj v švabščini, ali kateri drugi tuji šprehi, ki ti je blizu. pa še komplet familijo in znance prisili v to..
nikhrast
# 21.04.2017 ob 05:32
Slovenia je lažje izgovarjati kot Ljubljana, to je jasno.
Včasih se čudim da po travel agencijah po svetu sploh lahko izgovorijo "Ljubljana".
"Jože Pučnik" pa ostane, tudi nesrečno slovensko ime, pa bi vsaj napisali "Josef Puchnik".
hypatos
# 20.04.2017 ob 21:39
Še malo se bo naša država imenovala McSlovenia.
Kolupaila
# 25.04.2017 ob 14:01
Ne mešajte jabolk in hrušk. Letališča Jožeta Pučnika je nazivno ime letališča, tako kot Charles de Gaulle, JFK itd... Ne vem ali nekateri sploh poznate osnova dejstva, da ne bi pisali takšnih nemunosti.
Aerodrom Ljubljana pa je bil lastnik kompletne infrastrukture s pripadajočimi objekti. Nekateri tu smatrajo še Adrio, ki z Brnikom nima veze. Fraport je kupil Aerodrom Ljubljana in ga postopoma preimenoval v Fraport Slovenia in v čem je tu keč? Dolgoročno pa bo brniško letališče bolj kot potniško postalo transportno letališče, nekaj podobnega kot Koprsko pristanišče (parkirišče za avtomobile), ker zaledje omogoča širitev. Tuj lastnik pa je po mnenju številnih zaposlenih odličen in zaupanja vreden upravljalec in korekten plačnik in to je najpomembnejše. Ne potrebujemo aparčik firm v slovenskih lasti, ki poskrbijo le za svoje in kadrujejo samo na podlagi osebnih interesov in zvez, ne pa na podlagi strokovnosti in molzejo firme, da padejo kot domine ali pridejo v rdeče številke, AA je že en tak primer.
izo
# 21.04.2017 ob 10:00
nov lastnik, nemška država. ker treba vse privatizirat..
esspero
# 20.04.2017 ob 23:32
Morda bi se lahko preimenovali v letališče propadlih investicij in lažnih upov.......
poharc
# 20.04.2017 ob 20:29
No, pa je šlo ime letališče "jožeta pučnika" na smetišče zgodovine. Zdaj ne bo nihče več vedel za j. pučnika, ampak bodo vsi potniki vedeli samo še za Fraport Slovenija - in prav je tako.
izo
# 21.04.2017 ob 10:01
brnik bo mišljeno za tovor, ne potnike, baj d mimo. boste pač hodili v zagreb, benetke ali krk..
genniuuss
# 20.04.2017 ob 21:06
neverjetno,
pučnik jih je motil,
fraport to je pa tapravo ime,
da novinarji ne bodo imeli težav z poimenovanjem
kolkrkaplc
# 20.04.2017 ob 20:36
Odlična novica, da bodo Nemci pozidali Gorenjsko, povečali promet in s tem prihodek. Tudi 50 Slovencev bo imelo več dela.
Nekaj 10 000 jih bo štelo promet letal noč in dan nad svojimi glavami.
Sem za razvoj takoj, ker živim daleč od Dolskega, Domžal in Fraporta Slovenija. Z otroci bomo gledali lučke tam daleč.
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo