Prodaja radeške papirnice se je do zdaj vselej končala z odstopom zainteresiranega kupca. Foto: BoBo
Prodaja radeške papirnice se je do zdaj vselej končala z odstopom zainteresiranega kupca. Foto: BoBo
Nov kupec papirnice Radeče?

.

S ponudbo Emkaana, ki je že opravil skrbni pregled poslovanja obeh omenjenih družb, se je seznanil tudi upniški odbor radeške papirnice. Soklič bo tako v prihodnji dneh poskušal s predstavniki Emkaana izpogajati ponudbo. Koliko Emkaan ponuja za papirnico in Muflon, ni želel razkriti, dejal pa je, da je znesek zagotovo večji, kot če bi družbi prodali po izklicnih cenah. Zaradi novega interesenta je celjsko okrožno sodišče preklicalo tudi za danes napovedano javno dražbo.

Za Muflon je izklicna cena znašala 100.000 evrov, zadnja izklicna cena za radeško papirnico pa je znašala 2,5 milijona evrov.

Težki pogajalci
Za papirnico se je sicer še pred prvo javno dražbo novembra lani že zanimalo turško podjetje Saray, ki je opravilo skrbni pregled papirnice, vendar nato ni vplačalo niti varščine v znesku 618.400 evrov.

Turki so za papirnico najprej ponujali 15 milijonov evrov, po opravljenem skrbnem pregledu pa so ponudbo znižali na 6,1 milijona evrov. Ko država ni privolila v to, da bi tri leta subvencionirala prispevke za delavce, so ponudbo zbili na 1,2 milijona evrov.

Od države so tudi zahtevali, da se odreče davku od dohodkov pravnih oseb, vendar je država tudi ta predlog zavrnila. Vmes pa so si Turki premislili in sporočili, da so pripravljeni plačati davek, če bodo poslovali z dobičkom. Njihov zadnji predlog pa je vključeval še brezplačni triletni najem papirnice.

Država je sicer Turkom ponudila subvencijo za zaposlovanje delavcev in za tehnološko posodobitev papirnice, a so si Turki na koncu premislili glede nakupa.

Premislili so si tudi Francozi in Tajci
Skrbni pregled je opravila tudi francoska družba Oberthur. Njeni predstavniki so Sokliču novembra lani pojasnili, da ne obvladujejo izdelave papirja. Ocenili so tudi, da je treba radeško papirnico nujno tehnološko posodobiti, a so ugotovili preveliko tehnološko tveganost in odstopili od javne dražbe. Tudi tajska multinacionalka Double A je bila pripravljena za radeško papirnico odšteti okoli sedem milijonov evrov, vendar je zavrnila podpis sporazuma o varovanju podatkov pri skrbnem pregledu.

Nov kupec papirnice Radeče?