Pri radeški papirnici ni težava kupnina, ampak v tem, da je treba ob kupnini zagotoviti še vsaj 10 milijonov evrov za nabavo repromateriala, posodobitev tehnologije in stroške zaposlenih, pojasnjuje stečajni upravitelj. Foto: BoBo
Pri radeški papirnici ni težava kupnina, ampak v tem, da je treba ob kupnini zagotoviti še vsaj 10 milijonov evrov za nabavo repromateriala, posodobitev tehnologije in stroške zaposlenih, pojasnjuje stečajni upravitelj. Foto: BoBo

Stečajni upravitelj papirnice Borut Soklič je pojasnil, da so Turki za radeško papirnico najprej ponujali 15 milijonov evrov, po opravljenem pregledu pa so ponudbo znižali na 6,1 milijona evrov.

Ker pa država ni privolila, da bi subvencionirala prispevke za delavce v papirnici za triletno obdobje, so Turki svojo ponudbo še dodatno znižali - na samo 1,2 milijona evrov. Od države so zahtevali tudi, naj se odreče davku na dohodek pravnih oseb, vendar je bil tudi ta predlog zavrnjen. Vmes pa so si Turki premislili in sporočili, da so davek na dohodek pravnih oseb pripravljeni plačati, če bodo poslovali z dobičkom.

Njihov zadnji predlog se je nanašal na brezplačni triletni najem papirnice, česar po Sokličevem mnenju slovenska stečajna zakonodaja ne dovoljuje - mogoč je samo enoletni najem. Država je sicer Turkom ponudila subvencijo za zaposlovanje delavcev, gospodarsko ministrstvo pa je izrazilo interes za subvencioniranje naložb v tehnološko posodobitev papirnice.

Tveganje je bilo za Francoze preveliko
Skrbni pregled je opravila tudi francoska družba Oberthur. Predstavniki te družbe so Sokliču pojasnili, da so oni tiskarji, ne obvladujejo pa izdelave papirja. Presodili so tudi, da je treba radeško papirnico nujno tehnološko posodobiti, po tehtnem premisleku pa so Francozi ugotovili preveliko tehnološko tveganost pri radeški papirnici in so v torek Sokliča obvestili, da se javne dražbe, ki je danes potekala na Okrožnem sodišču v Celju, ne bodo udeležili.

Morda vsaj Tajci še niso rekli zadnje besede?
Glede tajske multinacionalke Double A, ki naj bi bila za radeško papirnico pripravljena odšteti okoli sedem milijonov evrov, je Soklič dejal, da je ta družba najprej zavrnila podpis sporazuma o varovanju podatkov pri skrbnem pregledu. Tajska družba se je nato le odločila podpisati sporazum o varstvu podatkov, zato se je današnje javne dražbe kot opazovalec udeležil komercialni predstavnik Tajcev v Sloveniji.

Sokliču je multinacionalka Double A predlagala, da bi morebitni sporazum podpisala njihova nizozemska podružnica, potem pa so sporočili, da naj bi sporazum podpisala njihova družba s Kajmanskih otokov. Predlagali so tudi, da bi morebitne spore reševali na sodišču v Singapurju, kar je za Sokliča nesprejemljivo, prav tako pa je zavrnil predlog Tajcev, da bi pri reševanju morebitnih sporov uporabili angleško pravo. Soklič je zagotovil, da bo morebitno ponudbo Tajcev po opravljenem skrbnem pregledu papirnice, ki bo trajal najmanj mesec dni, resno obravnaval.

Ni težava v kupnini
Po njegovem mnenju se radeška papirnica lahko proda samo kot celota, in ne manj kot za izklicno ceno 6,18 milijona evrov. Za 1,2 milijona evrov pa Soklič ni pripravljen prodati papirnice in druge javne dražbe verjetno ne bo razpisal.

Soklič pravi, da pri radeški papirnici ni težava kupnina, ampak v tem, da je treba ob kupnini zagotoviti še vsaj 10 milijonov evrov za nabavo repromateriala, posodobitev tehnologije in stroške zaposlenih. Še naprej pa podpira idejo radeške občine, da prek občinskega podjetja nadaljuje proizvodnjo na papirnem stroju štiri, čeprav je treba za zagon proizvodnje zagotoviti tri milijone evrov obratnega kapitala.