Ajdovski svetniki so se na četrtkovi izredni zavzeli za pomoč pri ustanavljanju novih podjetij, ki bodo zaposlovala delavce Primorja in za ustanovitev
Ajdovski svetniki so se na četrtkovi izredni zavzeli za pomoč pri ustanavljanju novih podjetij, ki bodo zaposlovala delavce Primorja in za ustanovitev "novega Primorja". Foto: BoBo
Odpovedi v Primorju

V Primorju je bilo pred stečajem zaposlenih 651 delavcev, med katerimi imajo 303 stalno prebivališče v občini Ajdovščina. 280 jih je starejših od 55 let, 75 pa invalidov. Polovica vseh, ki bodo izgubili delo, bi lahko novo zaposlitev po predvidevanjih vodje splošnokadrovskega sektorja v Primorju Ožbeja Marca našla v pol leta.

Stečaj še dveh podjetij
Novogoriško okrožno sodišče je prav v tem času začelo tudi stečaj v Primorju Avtoservisu, ki je imelo pred stečajem osem zaposlenih. Kmalu naj bi stekel še stečajni postopek v Primorju Instalacijah z od 30 do 35 zaposlenimi delavci.

Nov intervencijski zakon?
Ajdovski župan Marjan Poljšak, ki vztrajno išče mogoče rešitve za zaposlitev brezposelnih delavcev Primorja, je na četrtkovi izredni seji občinskega sveta predlagal nekaj ukrepov, ki so jih svetniki sprejeli. Pomagali bodo skupini strokovnjakov, ki želi ohraniti gradbeno dejavnost in s tem vse strokovno znanje v novem podjetju. Obenem pa so se svetniki zavzeli za ohranitev blagovne znamke Primorja in priporočil.
Želijo si, da bi vlada pripravila tudi intervencijski zakon, kot se je to zgodilo v Prekmurju. V ajdovski obrtni zbornici namreč ocenjujejo, da so gospodarske razmere na tem območju najtežje v zadnjih 50 letih, je za Radio Slovenija poročal Valter Pregelj.

Odpovedi v Primorju