Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 13 glasov Ocenite to novico!
Janez Šušteršič
Pobudo za oceno ustavnosti zakona o holdingu je vložilo Združenje sveta delavcev in še dva pobudnika, ker naj ne bi omogočal sodelovanja delavcev pri upravljanju. Šušteršič v tem ne vidi nobene protiustavnosti. Foto: BoBo

Dodaj v

Poslanske skupine predlagale kandidate za nadzornike holdinga

Šušteršič ne verjame, da bo ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o holdingu
22. januar 2013 ob 11:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mandatno-volilna komisija je prejela šest predlogov kandidatov poslanskih skupin za nadzornike Slovenskega državnega holdinga.

PS predlaga Andreja Cetinskega, NSi Jovana Lukovca, DL Mirka Mušiča, DeSUS Andreja Polenca, SLS Marka Smoleta in SDS Aleša Štrancarja.

Andrej Cetinski je kot poslovni svetovalec že desetletja aktiven v gospodarstvu, med drugim v podjetjih, kot sta Sava in Elektronček. Že v času vlade Staneta Kavčiča so v podjetju, kjer je bil zaposlen, uvedli obliko delavskega lastništva. Njegovo področje so poslovna učinkovitost, poslovna uspešnost, prestrukturiranje in strateški kontroling. Pogosto se posveča tudi vprašanju upravljanja z državnimi naložbami v gospodarstvu oziroma.

Lukovac je finančni strokovnjak, nekdanji direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev in bivši predsednik uprave borzno-posredniške hiše Medvešek Pušnik, trenutno pa je tudi nadzornik Zavarovalnice Triglav.

Mušič je svetovalec, podjetnik in menedžer. Je lastnik družbe za svetovanje poslovodstvom Venture Consulting. Je tudi neizvršni direktor v upravnem odboru IT-družbe Halcom in predsednik upravnega odbora ter večinski lastnik družbe Kalček. Poleg tega je aktiven član Slovensko-nemške gospodarske zbornice in član upravnega odbora Zbornice za Management Consulting Slovenije.

Polenec je bil dolgoletni prvi mož kranjskega Iskratela in tudi eden njegovih večjih lastnikov, prej pa je bil dolgo na vodilnih delovnih mestih v družbi Iskra Commerce. Leta 2003 je prejel tudi nagrado manager leta, s čela Iskratela pa se je umaknil na začetku lanskega leta.

Smole je regionalni direktor Svetovne konzularne federacije predsednik slovenskega konzularnega zbora ter častni konzul Sejšelov v Sloveniji. Je tudi ustanovitelj in član uprave investicijske družbe AC Investment.

Aleš Štrancar pa je javnosti najbolj znan kot uspešen in prodoren podjetnik. Je lastnik in direktor primorskega visokotehnološkega podjetja BIA Separations. Je tudi prejemnik nagrade podjetnik leta za 2005.

Finančni minister Janez Šušteršič je danes v Bruslju v odzivu na pobudo za oceno ustavnosti zakona o Slovenskem državnem holdingu povedal, da ne verjame, da bo ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakona o holdingu, saj je tudi v odločitvi o referendumu o tem vprašanju poudarilo njegovo nujnost.

Slovenski državni holding bo imel v skladu z zakonom devet nadzornikov. Enega med njimi predlaga komisija DZ-ja za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Od preostalih članov štiri predlaga vlada, od tega enega na predlog Ekonomsko-socialnega sveta, in štiri poslanske skupine. DZ bo glasoval o vsakem kandidatu posebej, imenoval pa jih bo z absolutno večino.

Rok za vložitev predlogov za nadzornike holdinga se izteče 28. januarja, mandatno-volilna komisija DZ-ja pa je pred časom sklenila, da bi morale poslanske skupine kandidate za nadzornike predlagati do prejšnjega petka.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
biloo
# 22.01.2013 ob 11:27
Dimitrij Rupel leta 1995:

"Janša je demagog. V politiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov."
zabiče
# 22.01.2013 ob 11:24
PS predlaga Andreja Cetinskega, NSi Jovana Lukovca, DL Mirka Mušiča, DeSUS Andreja Polenca, SLS Marka Smoleta in SDS Aleš Štrancarja.

to je državna "FIRMA"
torej se lahko prijavim tudi jaz !!!
samo ne vem na kateri naslov pošljem "PROŠNJO" za "DELOVNO MESTO"

a kdo ve naslov ?
K_ris
# 22.01.2013 ob 11:35
Mladina, 2.12.2011

Sprva je to bil Ivo Boscarol. Bil je „reformator“, inovator, uspešen podjetnik, ki misli s svojo glavo. V politiko je vstopil leta 2004, v času prve vlade Janeza Janše, hitro je postal „član strateškega sveta za gospodarski razvoj“, član odbora za reforme, podskupine za davčno reformo, „član sveta za do gospodarstva prijazno javno upravo slovenske vlade“ in „član podskupine za spodbujanje konkurence in konkurenčnosti“. A nič več. Očitno njegovi inovativnost in ustvarjalnost le nista toliko šteli kot samo politična podpora.

Sedaj, ko je Ivo Boscarol na predčasnih volitvah podprl Listo Gregorja Viranta, je njegovemu „reformatorstvu“ zamerljivi Janez Janša s stranko SDS obrnil hrbet. Minuli teden smo prebrali sporočilo stranke SDS s ciničnim naslovom Boscarol seli proizvodnjo iz Slovenije v Italijo, Bia Separations prihaja v Ajdovščino, v katerem so nas iz SDS obvestili, da bo ob odprtju novega objekta omenjenega podjetja slavnostni govornik Janez Janša, predsednik SDS.

Zadovoljstvo je za zdaj še obojestransko, saj je bil direktor podjetja dr. Aleš Štrancar eden izmed govorcev na odprtem forumu o pospeševanju tujih vlaganj, ki ga je v Ljubljani nedavno pripravil Strokovni svet SDS. Tam je Štrancar spregovoril o težavah pri pridobivanju sredstev za gradnjo novega objekta, predvsem birokratske ovire v Sloveniji za pridobitev posojil naj bi povzročale največ težav. Investicijo so izpeljali z dokapitalizacijo družbe, tako da so družbeniki postali Japonci in Nemci.

Podjetje Bia Separations, ki izdeluje inovativne filtre za proizvodnjo bio­zdravil, je sicer v zadnjih dveh ali treh letih „od Pahorja“ dobilo 3,6 milijona večinoma nepovratnih subvencij, „Janša“ mu je v štirih letih debelih krav in v času intenzivnega boja proti birokratskim oviram namenil manj kot milijon evrov spodbud.

Ima pa novi reformatorski adut stranke SDS še eno pomanjkljivost. Ne le da so njegovi družbeniki Japonci in Avstrijci, tudi podjetje ima sedež v Avstriji.
STANE
# 22.01.2013 ob 11:33
zabiče,najprej se včlani v kakšno koalicijsko stranko !Najbolje v SDS,PA POHITI,KER NE BO VEČ DOLGO....
jast123
# 22.01.2013 ob 12:08
lahk,
Nežmah je od nekdaj Janšev pristaš in propagator.
Glede na to, da pa svoje kolumne piše v Mladino in na StudioCity, o katerih imajo v SDS veliko povedati, pa se sprašujem, kdaj bo svojo kolumno v Reporterju dobil Miheljak, ali Karba, na primer.
K_ris
# 22.01.2013 ob 11:55
@Forex

Kako to misliš iz strank? Ali ne želimo imeti v SDH najbolj kvaliteten strokoven in ne najbolj zvest strankarski kader?
K_ris
# 22.01.2013 ob 12:18
@k0stk0

Strokoven je ta del iz istega članka:
Seveda. Selekcija je vedno bila. Nismo vsi dobri za vse. Jaz nisem nikoli bil dober finančnik, tako kot kdo drug ne more biti kemik.
gost1
# 22.01.2013 ob 12:17
na zavodu za zaposlovanje je tud dost kandidatov :D
zabiče
# 22.01.2013 ob 12:46
Da je nekdo na zavodu ima verjetno dober razlog, zakaj je na zavodu. Z znanjem, sposobnostjo, izkušnjami se ne more pohvaliti.

sram te je lahko za to trditev
ravno včeraj sem sreču znanca,ki mu je firma propadla na kateri je delal 15 let
in je zdej na zavodu
Jezni Smrk
# 22.01.2013 ob 11:21
Sovražim kandidate.
molekinho
# 22.01.2013 ob 13:48
a ste že slišali za ekipo pittsburgh steelers? pri nas bi lahko celotno poslansko ekipo (iz obeh bregov) poimenovali kar slovenija stealers.
zabiče
# 22.01.2013 ob 13:04
Sram gor, sram dol... nisem še slišal za koga, da bi kdo iskal strokovnjake na zavodu. Zmeraj iščeš strokovnjake med zaposlenimi, ker ti znajo delati

ja in kam gre strokovnjak,ko izgubi delo ?
in kdo pravi da na zavodu ni takih,ki znajo delat ?
še posebej sedaj,ko je vse šlo v maloro in je na zavodu 120 000 ljudi
trocki
# 22.01.2013 ob 13:47
Ne razumem, zakaj naj bi bil holding boljši. Ker zdaj bodo politično nastavljali nadzornike. Saj veste, kaj to pomeni. To bo groza.
k0stk0
# 22.01.2013 ob 12:13
Aleš Štrancar o stanju v Sloveniji:
"Niso samo strici in tete iz ozadja, so tudi nečaki in vnuki. Mnogi še danes hodijo v Kumrovec. Seveda parafraziram. Gre za tiste ljudi, ki mislijo, da jim Slovenija pripada in da imajo nad njo lastninsko pravico. Oni so nam ugrabili državo. Gre za tiste ljudi, ki bi morali podleči lustraciji. Ker smo se med osamosvojitvijo morali soočiti celo z vojno, morda takrat res ni bilo časa pripraviti natančne lustracijske zakonodaje. A to danes plačujemo, kriza je le uvod v dokončno katarzo. Če krize ne bi bilo, bi bili mi ujetniki nekaj desetin lobijev oziroma družin iz prejšnjega sistema, ki bi nas lahko pripeljala do južnoameriškega, fašističnega tipa diktature."
Je to strokovno ali strankarsko?

vir: Reporter
K_ris
# 22.01.2013 ob 11:38
MMC, 7.10.2011

Na novinarski konferenci so svojo vizijo predstavili tudi člani ekipe predsednika SLS-a, med katerimi so tudi zunanji sodelavci, ki ne bodo kandidirali na volitvah. "Pomagali so pa s svojim znanjem pri oblikovanju programa," je pojasnil Žerjav. O pravni državi, v katero bomo državljani verjeli, je govoril Janez Čebulj, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča, o produktivnejši kulturi in kulturni politiki v Sloveniji je spregovoril založnik in pisatelj Luka Novak, sklepne programske smernice, ki zadevajo moderno zunanjo politiko, pa je predstavil Marko Smole, direktor Svetovne konzularne federacije.
zabiče
# 22.01.2013 ob 14:01
zabiče

ti nisi dovolj dobro šolan ekonomist oz. finančnik in si do sedaj nisi nabral dovolj izkušenj za kaj takega. ne mislim v znanju, ampak v pokvarjenosti.


eh,sej veš da krasti se hitro naučiš
še bosebej ob takih "mentorjih"
ponudnik
# 22.01.2013 ob 12:48
Tace stran od premoženja! Celotna uprava in nadzorni svet, vsi naj bodo samo in izključno tuji strokovnjaki. Potem pa vsen kok jim plačamo, bomo tle s provizijami desetkrat več zgubil. To je še zadnje državno premoženje, ni šans, da ga pustimo temle našim gnilim politikom kot plen!
zemljemerec
# 22.01.2013 ob 13:39
Nisem čisto prepričan, da poslanka Gombačeva in poslanec Simčić razumeta vsebino.
K_ris
# 22.01.2013 ob 13:30
@opec

Očitno nisi razumel sporočila, da se opešaš na to, kje je bilo objavljeno. Najbolj pomenljiv je datum (še iz leta 2011), iz katerega izhaja, da še zdaleč ne gre le za izbiro na podlagi strokovnosti ampak predvsem na podlagi strankarske pripadnosti.

Razumel bi te, če bi za diskreditacijo označil danes objavljen članek, ne razumem, kako lahko enako oceniš članek iz leta 2011, ko se niti slučajno še ni vedelo, da bo omenjeni gospod za sodelovanje z SDS tudi nagrajen.

Res ni nobenega nestrankarskega kandidata, ki bi bil primeren za to funkcijo?
raven_
# 22.01.2013 ob 15:40
uh, to pa so velika imena moram povedat (no sarcasm)
gost1
# 22.01.2013 ob 14:15
vojnaslo91

# 22.01.2013 ob 12:54
Prijavi neprimerno vsebino zabiče # 22.01.2013 ob 12:46

Sram gor, sram dol... nisem še slišal za koga, da bi kdo iskal strokovnjake na zavodu. Zmeraj iščeš strokovnjake med zaposlenimi, ker ti znajo delati.

A to misliš veze in poznanstva in ne strokovnjake?
molekinho
# 22.01.2013 ob 14:14
na isti način se je od nekdaj nastavljalo nadzornike v državih podjetjih, pa se dandanes zelo, zelo dobro vidi, da so nadzirali samo to, da privatno plenjenje državnega premoženja ne pride v javnost oz. se za to koga obtoži. odgovarjal pa ni še nikoli nihče. kot tudi direktorji. a ni izgovor za njihove velike denarne prilive ravno to, da nosijo odgovornost? no kako, da je potemtakem nikoli ne nosijo? in sedaj se bo na isti način izbiralo nadzornike državnega holdinga?

ponavljam še enkrat. kakršen narod, taki voditelji. slovenija ima samo to nesrečo, da je rojstni kraj glupih ljudi, ki so to prelepo deželo, že zdavnaj prodali našim zdajšnjim lastnikom (ja prav ste prebrali). razprodaja slovenije se je začela že takoj po osamosvojitvi. dam roko v ogenj, da sta ideji o slabi banki in holdingu zrasli na zeljniku bruseljskih evrokratov, naše lutke pa samo po vojaško izvršujejo njihove ukaze. kaj bolj primernega kot premier vojak? van rompuyu, barrosou, buzeku ipd. golazni pa maščoba že teče po bradi. kako vas ni sram, da ste tako lahkotno prodali enega najlepših koščkov sveta? in potem si nekateri želijo kar satana osebno v obliki imf, ecb in ek, v našem dvorišču. veste iz 5 koščkov (več dvomim, da jih ima povprečen slovenec v glavi) se puzzle, ki vsebujejo 300 kosov, ne da sestaviti v celotno sliko.
molekinho
# 22.01.2013 ob 14:14
na isti način se je od nekdaj nastavljalo nadzornike v državih podjetjih, pa se dandanes zelo, zelo dobro vidi, da so nadzirali samo to, da privatno plenjenje državnega premoženja ne pride v javnost oz. se za to koga obtoži. odgovarjal pa ni še nikoli nihče. kot tudi direktorji. a ni izgovor za njihove velike denarne prilive ravno to, da nosijo odgovornost? no kako, da je potemtakem nikoli ne nosijo? in sedaj se bo na isti način izbiralo nadzornike državnega holdinga?

ponavljam še enkrat. kakršen narod, taki voditelji. slovenija ima samo to nesrečo, da je rojstni kraj glupih ljudi, ki so to prelepo deželo, že zdavnaj prodali našim zdajšnjim lastnikom (ja prav ste prebrali). razprodaja slovenije se je začela že takoj po osamosvojitvi. dam roko v ogenj, da sta ideji o slabi banki in holdingu zrasli na zeljniku bruseljskih evrokratov, naše lutke pa samo po vojaško izvršujejo njihove ukaze. kaj bolj primernega kot premier vojak? van rompuyu, barrosou, buzeku ipd. golazni pa maščoba že teče po bradi. kako vas ni sram, da ste tako lahkotno prodali enega najlepših koščkov sveta? in potem si nekateri želijo kar satana osebno v obliki imf, ecb in ek, v našem dvorišču. veste iz 5 koščkov (več dvomim, da jih ima povprečen slovenec v glavi) se puzzle, ki vsebujejo 300 kosov, ne da sestaviti v celotno sliko.
molekinho
# 22.01.2013 ob 13:57
zabiče

ti nisi dovolj dobro šolan ekonomist oz. finančnik in si do sedaj nisi nabral dovolj izkušenj za kaj takega. ne mislim v znanju, ampak v pokvarjenosti.
molekinho
# 22.01.2013 ob 13:45
se pravi, da bodo nadzorniki delovali po diktatu poslanskih skupin. vemo kakšni ljudje se zbirajo v poslanskih skupinah in kako so te organizirane. zdaj bodo pa taki nadzirali holding? sramota! politična kontaminacija se nadaljuje. bravo volilci! še en dokaz kako patetično opravljate svoje delo. demkracija v nobeni obliki ne more obstajat, če volilec nima popolnih informacij o vsem kar se tiče države (brez zavajanj, prikrivanj in širjenja polresnic). pa tudi volilci niso ravno razumski ljudje, ki bi se v nekaj poglobili, ampak ljudje ideologij oz. propagande. demokracijo v pravi obliki lahko samo sanjamo. fašizem pač ne, ker (gledano realno) ga imamo že desetletja. če se dotaknem samo še voljenja po načelu najmanjšega zla. načelo najmanjšega zla je pravzaprav največje zlo. to pa zato, ker podpira obstoj zla (četudi najmnjšega). a ste slovenci ali slavenci (iz angleške besede slave)?
Forex
# 22.01.2013 ob 12:02
Kris
Strokoven JA- strankarski NE! Če pa je kak strokovnjak- utemeljen strokovnjak z člansko izkaznico, to ni problem, čeprav ni primerno!
opec
# 22.01.2013 ob 13:02
Mladina, 2.12.2011

Najbolj objektiven vir, kar jih je.

Pa še to, ko bodo vsi ti pljuvači ustvarili takšno podjetje, kot ga je Štrancar (Bia Separations) naj se pa oglasijo. Če bi bilo v SLO več takšnih visokotehnolških podjetij, bi bilo tudi gospodarstvo v boljši kondiciji. Štrancar, Jakopin, Boscarol, Akrapovič so GOSPODJE!
lahk
# 22.01.2013 ob 11:58
Holdin in slaba banka. Strah in trepet nekaterih.
Forex
# 22.01.2013 ob 11:51
žabiče
Mislim, da BREZ težav! Zakaj ne?? Brez strankarske kartice, in če je to nemogoče, potem je tu Varuh človekovih pravic, ter ustavno sodišče! Se absolutno strinjam s teboj!
vojnaslo91
# 22.01.2013 ob 12:54
zabiče # 22.01.2013 ob 12:46

Sram gor, sram dol... nisem še slišal za koga, da bi kdo iskal strokovnjake na zavodu. Zmeraj iščeš strokovnjake med zaposlenimi, ker ti znajo delati.
Forex
# 22.01.2013 ob 11:53
biloo
Očitno nisi bral prispevka, da goniš spet Janšo? EDEN je član SDS, drugi so iz drugih strank, tudi iz PS je eden.
vojnaslo91
# 22.01.2013 ob 12:29
gost1 # 22.01.2013 ob 12:17

na zavodu za zaposlovanje je tud dost kandidatov :D
-----------------------------------------------------------
Da je nekdo na zavodu ima verjetno dober razlog, zakaj je na zavodu. Z znanjem, sposobnostjo, izkušnjami se ne more pohvaliti.
Kazalo