Slabo banko bo vodilo sedem ljudi, državni holding pa trije. Foto: BoBo
Slabo banko bo vodilo sedem ljudi, državni holding pa trije. Foto: BoBo

Slovenski državni holding, ki bo upravljal celotno kapitalsko premoženje države, bo vodila tričlanska uprava, ki bo izbrana na mednarodnem razpisu. Tega bo objavil nadzorni svet holdinga, njegovo sestavo pa mora DZ dobiti v potrditev najpozneje v mesecu dni.

Z današnjim dnem je tako prenehala delovati Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (Aukn). Naložbe države, ki jih je do zdaj upravljala agencija, se prenašajo na Slovensko odškodninsko družbo (Sod), ki pa jih bo tudi upravljala le začasno, in sicer do preoblikovanja v Slovenski državni holding. To naj bi se zgodilo v dveh mesecih.

Kot je dejal finančni minister Janez Šušteršič, bo vlada do konca januarja pripravila klasifikacijo naložb, ki bo podlaga za prenos naložb države na holding. V klasifikaciji bodo opredelili naložbe države, določili ciljne deleže, ki jih želi država ohraniti, in predvideli načine prodaje.

K holdingu se bo pozneje pripojila tudi Družba za svetovanje in upravljanje (DSU), medtem ko Kapitalska družba (Kad) ostaja samostojna pravna oseba. Skladno z zakonom bo Kad odvisna družba holdinga in bo v pokojninsko blagajno vsako leto nakazal 50 milijonov evrov.

Državni svet je na oba zakona izglasoval odložilni veto, po ponovni potrditvi v DZ-ju pa sta bila deležna zahteve po referendumih. Ker je ustavno sodišče presodilo, da bi bila referenduma protiustavna, je bil postopek ustavljen. V SD-ju pravijo, da pripravljajo zahtevo za ustavno presojo obeh zakonov.

Vlada: slaba banka bo zagnala kreditiranje gospodarstva
Vlada je sprva nameravala holdingu zaupati tudi reševanje slabih terjatev bank, nato pa je v dogovoru s poslanskimi skupinami sklenila za ta namen oblikovati posebno agencijo oziroma sklad. Po danes uveljavljenem zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank se morata ustanoviti Družba za upravljanje terjatev bank in Sklad za stabilnost bank, ki bosta od bank prevzela slabe terjatve, nastale pred letošnjim 1. septembrom.

Vlada pričakuje, da bodo banke očistile svoje bilance in začele kreditirati gospodarstvo, saj jim bo Družba za upravljanje terjatev bank odvzela slabe terjatve. Banke bodo v zameno za slabe terjatve prejele obveznice, državna jamstva zanje pa so z zakonom določena v vrednosti štirih milijard evrov.

Družbo za upravljanje terjatev bank bo vodil sedemčlanski upravni odbor. Vlada mora tri neizvršne direktorje imenovati do 12. januarja, preostale štiri izvršne direktorje pa bodo poiskali na javnem razpisu. Vseh sedem bo imenovanih za obdobje do konca leta 2017, ko bo Družba za upravljanje terjatev bank prenehala obstajati. V tem času bo prevzete terjatve prodajala, morebitne še neunovčene terjatve pa se bodo z letom 2018 prenesle na Slovenski državni holding.