Tema prekarnega dela je po zadnjih letih pozornosti dobila še sindikalno zastopstvo. Foto: BoBo
Tema prekarnega dela je po zadnjih letih pozornosti dobila še sindikalno zastopstvo. Foto: BoBo
Zaživel je sindikat prekarnih delavcev

Na novinarski konferenci je ob svetovnem dnevu za dostojno delo predsednik Svobodnega sindikata Slovenije David Švarc pojasnil, da se z izkoriščanjem prekarcev srečujejo že več let, med drugim so znane zgodbe o odpuščenih raznašalcih časopisov, taksistov pa tudi delavcev prek študentskih napotnic v, kot se same rade predstavljajo, najuglednejših gospodarskih družbah.

Vsem naštetim skupinam je skupno, da niso deležni osnovnih pravic delavskih pravic. "Nesprejemljivo je, da nimajo pravice do bolniške odsotnosti, letnega dopusta, rednega dela, ki ga je dolžan zagotavljati delodajalec, dodatkov za neugoden delovni čas, plačila za nadurno delo, solidarnostnih pomoči in ne nazadnje pravice do stavke, v primerih, ko pri delodajalcih prihaja do kršitve najosnovnejših pravic," je navedel Švarc.

Kritiko je pri tem uperil v vlado in njeno pismo o nameri s podjetjem Uber, češ da želi uzakoniti "nove oblike tega najbolj nedostojnega dela". Ta dogovor je po njegovem mnenju prvi v nizu ukrepov fleksibilizacije na trgu dela, kar pa po njegovih besedah preprosto pomeni prekarizacijo še širšega kroga delavstva.

Funkl sovražnika vidi v kapitalu
Predsednik novoustanovljenega Sindikata prekarcev Marko Funkl pa je poudaril, da je ustanovitev sindikata "močno sporočilo, da smo vsi skupaj v istem loncu in nas kuha skupen sovražnik, ki se mu reče kapital". Eden prvih ciljev sindikata je dejavno članstvo. "Ne želimo imeti članov kot številk, ampak jih spodbuditi, da bodo dejavni," je izpostavil. Ob tem je dodal, da člani organov sindikata ne smejo biti člani političnih strank, s čimer želijo izločiti politični vpliv.

Sindikat se bo sicer tako kot drugi financiral iz članarin članov, je še pojasnil Funkl in dodal, da želijo članstvu ponuditi predvsem pravno varnost, svetovanje in zastopanje.

Zaživel je sindikat prekarnih delavcev