Zaposleni so stavkali različno po posameznih poslovnih enotah v Novi Gorici, Tolminu, Sežani in Kopru. Foto: BoBo
Zaposleni so stavkali različno po posameznih poslovnih enotah v Novi Gorici, Tolminu, Sežani in Kopru. Foto: BoBo

Več podrobnosti o dogovoru pa bodo povedali na novinarski konferenci.

Stavka v Elektru Primorska se je začela 27. decembra lani. Zaposleni so začeli stavkati zaradi neizplačila nagrade ob koncu leta, ki jim pripada po veljavni kolektivni pogodbi. Izplačati bi jim morali 70 odstotkov povprečne plače v elektrogospodarstvu, vendar jim je uprava ves čas ponujala manjše zneske, saj naj ne bi dosegli načrtovanega prihodka v letu 2011.

Kljub stavki je bila oskrba z elektriko nemotena
Ko v njihove predloge v stavkovnem odboru niso privolili, so v upravi 3. januarja najprej odpovedali veljavno kolektivno pogodbo, 16. januarja vložili tožbo na zakonitost stavke, 6. februarja pa še ugotovitveno tožbo, na podlagi katere bo sodišče podalo odgovor na vprašanje, ali sploh obstaja obveznost družbe za kakršno koli izplačilo nagrade po 129. členu kolektivne pogodbe.

Zaposleni so stavkali različno po posameznih poslovnih enotah v Novi Gorici, Tolminu, Sežani in Kopru. V zadnjih dneh so stavkali po tri ure na dan in to med 9. in 10., 11. in 12. ter med 13. in 14. uro, tako da se tam, kjer je potekala stavka, dela ni dalo organizirati.

Kljub stavki je družba zagotavljala nemoteno oskrbo z električno energijo za vse odjemalce. Zaposleni so tudi v primerih poškodb, ki jih ta mesec zaradi močne burje ni bilo malo, v najkrajšem mogočem času odpravljali napake na omrežju.