V Elektru Primorska bodo stvari najbrž kmalu spet stekle po starem. Foto: BoBo
V Elektru Primorska bodo stvari najbrž kmalu spet stekle po starem. Foto: BoBo

Iz stavkovnega odbora so sporočili, da si želijo končati stavko, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec.

Pojasnil je, da bodo počakali na odločitev sodišča o upravičenosti do nagrade. Če bo sodišče presodilo, da so upravičeni do nagrade, bo morala družba zaposlenim plačati še preostali del do 1.465 evrov bruto v dogovorjenem roku. Če pa bo sodišče pritrdilo upravi, bodo zaposleni morali vrniti akontacijo nagrade v več obrokih.

Poleg plače in nagrade še socialna pomoč
S tako rešitvijo sta se strinjali obe strani, ali jo bosta podpisali, pa bo znano že v prihodnjih dneh, je še povedal Vodopivec. Danes so stavkajočim delavcem izplačali socialno pomoč za januar.

"Skupno smo nakazali okrog 50.000 evrov, višina prejete pomoči pa je odvisna od tega, koliko ur so posamezniki stavkali," je pojasnil vodja stavkovnega odbora v Elektru Primorska. Po zbranih podatkih je v januarju stavkalo 84 odstotkov vseh zaposlenih, skupno so stavkali 11.000 ur.
Novogoriški zgled za celotno panogo
Današnje novinarske konference se je udeležil tudi podpredsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar, ki je povedal, da so prizadevanja stavkovnega odbora v Elektru Primorska ves čas podpirali.

Upravi novogoriške družbe pa so povedali, da ne morejo biti mediator med sprtima stranema, saj morajo težavo razrešiti s sindikatom v lastni družbi. "Novogoriški sindikat so podprli vsi sindikati v elektrodistribucijskih družbah, njihove izkušnje pa bodo lahko drugim pomagale v pogajanjih pred izplačilom letošnjega regresa," je še povedal Sevčnikar.