Se bo zapletlo že pri imenovanju stečajnih upaviteljev? Foto: MMC RTV SLO
Se bo zapletlo že pri imenovanju stečajnih upaviteljev? Foto: MMC RTV SLO
Šivilja
V Preventu Globalu in Preventu Avtomobilskih delih so stečaj razglasili v začetku meseca. Foto: MMC RTV SLO

Okrožna sodnica na slovenjgraškem okrožnem sodišču Karlina Kaker naj ne bi spoštovala vrstnega reda dodelitve zadev stečajnim upraviteljem, piše Dnevnik. Pri imenovanju stečajnikov obeh podjetij naj bi namreč izpustila pet upraviteljev - Mirana Ocepka, Rudolfa Hramca, Martina Sreša, Boštjana Repnika in Alenko Gril, ki so bili na seznamu na okrožnem sodišču pred izbranima dvema.

Na sodišču očitke zavračajo
Kot je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča Gregor Strojin, sodišče pri imenovanju stečajnih upraviteljev upošteva "splošne pogoje in okoliščine, zaradi katerih določena oseba ne more biti imenovana". "Na podlagi predstavljenih očitkov in ob upoštevanju zakonskega okvira tako ni mogoče trditi, da je bilo imenovanje obeh stečajnih upraviteljev nezakonito," je na ugotovitve časnika odgovoril Strojin.

Sodišče "preverilo" le enega kandidata?
Ali je sodišče pri prvih petih kandidatih s seznama preverilo, zakaj ne bi mogli voditi stečaja v enem izmed preventovih podjetij? Boštjan Repnik je dejal, da ne more trditi, da sodišče ni skušalo vzpostaviti stika z njim. Po dveh kratkih klicih, na katera ni mogel takoj odgovoriti, je klic vrnil sam, vendar sodnica ni bila več dosegljiva.

Klica s sodišča, s katerim naj bi preverili morebiten konflikt interesov in tako nezmožnost vodenja stečajnega postopka, pa nista dobila Alenka Gril in Miran Ocepek. Neizbrani kandidat Martin Sreš je trenutno na dopustu, a kljub vsemu ne bi mogel voditi stečaja, saj je že pristojen za postopek hčerinskega podjetja Preventa Globala, Preventa Pura. Rudolf Hramec pa za odgovore ni bil dosegljiv.

Erman želel pojasnilo, Kastivnik se ne obremenjuje
Erman, sicer tudi predsednik društva stečajnih upraviteljev, je menda naletel na precej kritik kolegov. A kot zatrjuje, je še pred imenovanjem za stečajnega upravitelja od sodnice želel zagotovilo, da je bil vrstni red spoštovan. Kastivnik pa je dejal, da se ne obremenjuje s tem, saj ga je imenovalo sodišče.

Upravni odbor društva stečajnih upraviteljev je Ermanu sicer naložil, naj od sodišča zahteva še uradna pojasnila glede spoštovanja vrstnega reda in zakonitih omejitev pri imenovanju stečajnih upraviteljev.

Kastivnik vodi več postopkov, kot je določeno v zakonu
Poleg tega se pri imenovanju Kastivnika pojavlja še dodaten dvom. Po zakonu ima namreč lahko posamezni stečajni upravitelj pred istim sodiščem največ pet postopkov, zanj pa je vodenje stečaja Preventa Globala že šesti postopek pred okrožnim sodiščem v Slovenj Gradcu. Kastivnik namreč že vodi postopke v SGP-ju Kograd Dravograd - Gradbeno podjetje Stavbenik, Malgosu, Kompas Hotelih Slovenj Gradec, Lesni in Lesni - Žaga Mušenik, pri čemer mu je vse, razen zadnjega, dodelila prav sodnica Kakerjeva.

Kot je pojasnil Erman, je bila omejitev petih stečajev z novelo zakona odpravljena, a ta bo začela veljati šele v začetku prihodnjega leta. Omejitev bi bilo mogoče še preseči, če bi stečajnih upraviteljev primanjkovalo, a kot kaže, so imeli vsi prijavljeni upravitelji tudi po novem zahtevani dve leti izkušenj, še dodajajo v Dnevniku.