Delavke bodo nekaj časa še šivale, čeprav ne vedo, kdaj bodo plačane. Foto: MMC RTVSLO
Delavke bodo nekaj časa še šivale, čeprav ne vedo, kdaj bodo plačane. Foto: MMC RTVSLO
Delavke morajo delati, čeprav nimajo za prevoz na delo

Prvih sto delavk so na delo poklicali prejšnjo sredo, skupaj pa naj bi jih na delo v podjetje v stečaju poklicali tristo. Delavke opozarjajo, da že drugi mesec niso prejele plače, vožnja na delo, nekatere se namreč vozijo tudi iz 100 kilometrov oddaljenih krajev, pa ni zastonj.

Kdo bo plačal potne stroške in kdaj?
Po veljavni zakonodaji morajo biti delavci podjetju v stečaju na voljo, če se stečajni upravitelji odločijo, da se bo proizvodnja nadaljevala. Po poročanju Duške Lah za TV Slovenija imajo nekatere zaradi dela težave tudi v družini, saj se na delo vozijo z "denarjem, ki ga zaslužijo njihovi možje," medtem ko same ne vedo, kako in kdaj bodo plačane. Moti jih tudi neorganizirana malica, saj naj bi že tri dni delovni dan preživele ob "sendviču in soku".

Plačane bodo iz stečajne mase
Grega Erman, stečajni upravitelj odgovarja, da bodo delavke plačane iz stečajne mase ali stroškov stečaja. Ti naj bi po ocenah znašali 24 tisoč evrov. Delo, zaradi katerega bodo nazaj na delo ponovno poklicali skupaj 300 šivilj, spada me dodelavne posle, ves material zanj pa zagotavlja Prevent Halog Lenart. Delavke morajo dokončati že naročene prevleke za avtomobilske sedeže. Primerne delovne prostore, plačilo potnih stroškov in malico pa bi moral zagotoviti stečajnik.

Delavke morajo delati, čeprav nimajo za prevoz na delo