Teš naj bi prekršil 4., 5., 6., in 7. člen pogodbe o ureditvi razmerij med Tešem in državo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Teš naj bi prekršil 4., 5., 6., in 7. člen pogodbe o ureditvi razmerij med Tešem in državo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Termoelektrarna Šoštanj mora poročati finančnemu in infrastrukturnemu ministrstvu o izpolnjevanju obveznosti in jamstev, podanih za naložbo v šesti blok. Ker je bila naložba končana, blok pa deluje, je infrastrukturno ministrstvo Teš pozvalo, da dostavi končno poročilo o izvedeni naložbi.

Recenzijo končnega poročila je izvedla družba Deloitte. Kot so po seji vlade sporočili z urada za komuniciranje, iz končnega poročila izhaja, "da je pri investiciji v blok 6 družba Teš prekršila določila 4., 5., 6., in 7. člena pogodbe o ureditvi razmerij v zvezi s projektom postavitve nadomestnega bloka moči", sklenjene med Slovenijo in družbo Teš. Vlada drugih vsebin iz poročila ni razkrila.

Država je za posojilo za šesti blok šoštanjske termoelektrarne dala tudi poroštvo. V leta 2012 sprejetem zakonu o državnem poroštvu za projekt Teš 6 je tako zapisano, da bo država jamčila za posojilo pri Evropski investicijski banki, če bo Teš izpolnil določene pogoje. Eden od njih je, da cena projekta ne sme preseči 1,3 milijarde evrov.

Končna cena presegla znesek, določen v pogodbi o poroštvu države
Portal Siol pa je poleti poročal, da končno poročilo razkriva, da je končna cena projekta dosegla 1.412.655.460 evrov. Po prvotnih napovedih iz leta 2006 bi moral novi, 600-megavatni blok v Šoštanju stati 655 milijonov evrov. Končna vrednost Teš 6 je sicer za 16 milijonov evrov nižja od tiste, ki jo je napovedal zadnji investicijski program. A dokument z oznako poslovna skrivnost, ki so ga pridobili na Siolu, razkriva, da je Teš samo za glavno tehnološko opremo Alstomu plačal več kot milijardo evrov. Vrednost pogodbe je še leta 2009 znašala 695 milijonov evrov.

Po poročanja portala so v Deloittu opozorili na "slabo oceno projekta", ki pa so jo pripisali "pomanjkanju izkušenj". Vodstvu Teša pa so predlagali, naj "izdela več scenarijev z variacijo tržne cene električne energije". Iz poročila po poročanju portala pa izhaja tudi, da bo Teš še nekaj let v rdečih številkah. Samo v letih 2016 in 2017, odkar obratuje blok 6, je ustvaril okrog 80 milijonov evrov izgube.

Po poročanju časopisa Večer pa naj bi v Holdingu Slovenske elektrarne, ki je lastnik Teša, zdaj celo načrtovali uvoz premoga za Teš, in sicer zato, ker so količine premoga v Velenju omejene. Na to informacijo se je odzval velenjski župan Bojan Kontič, ki je navedel, da ga takšne informacije presenečajo, saj je Premogovnik Velenje ves čas zagotavljal, da je premoga za naložbo dovolj. V pismu generalnemu direktorju Holdinga Slovenske elektrarne Matjažu Marovtu je zapisal, da bodo "v Šaleški dolini proizvajali elektriko le iz šaleškega lignita".