Ob pregledu najnovejšega dogajanja izstopajo naložbe poljskih družb, v zadnjem času v Palomo, Adrio Airways Tehniko in poleti v Gorenje Surovino. Foto: MMC RTV SLO
Ob pregledu najnovejšega dogajanja izstopajo naložbe poljskih družb, v zadnjem času v Palomo, Adrio Airways Tehniko in poleti v Gorenje Surovino. Foto: MMC RTV SLO

Kot se je pokazalo na primeru Elana, ki ga je kupil ruski VR Capital, je Slovenija že dlje časa na radarju zahodnih in vzhodnih naložbenih skladov, po malem pa se zanimajo tudi strateški vlagatelji.

Ob pregledu najnovejšega dogajanja izstopajo naložbe poljskih družb, v zadnjem času v Palomo, Adrio Airways Tehniko in poleti v Gorenje Surovino, Poljaki so se med drugim zanimali tudi za Cinkarno Celje in Zavarovalnico Triglav. V trgovsko-nepremičninskem segmentu, ki je vsaj z vidika gradnje novih objektov od domačih investitorjev zamrl, pa se obeta nekaj oživitve v prihodnjih letih.

Leta 2017 je svoj prihod v ljubljanski BTC napovedala pohištvena multinacionalka IKEA, za nakup zemljišča na Brniku za gradnjo verjetno največjega logističnega centra pri nas se zanima češka skupina CTP. Na menjavo lastništva še vedno čaka nekaj hotelov, med drugim DZS-jev hotel Koper, zanj se potegujeta domač in tuj kupec, in ACH-jevi ljubljanski hoteli Union - torej Union, Lev in v trojici najmanj vredni Central, vse skupaj bi kupil ameriški kupec za manj kot 40 milijonov evrov.

Sklenitev posla je menda blizu. Precej nepremičnin, tudi stanovanjskih, ima v lasti slaba banka, a je prisiljena prej rešiti vse stvarne napake in pravne zaplete. Zanimanje za nakup nepremičnin izražajo srednje veliki naložbeni skladi. "To so v bistvu srednje veliki fondi. Seveda je interes in smo v pogovorih za prodajo določenega dela našega portfelja," pravi Boris Tuma iz Družbe za upravljanje terjatev bank.

Veliki skladi, pogosto v lasti največjih investicijskih bank, pa se zanimajo za odkup slabih terjatev, ki so še v bankah, a menda se jih je nekaj po ogledu kakovosti NLB-jevega balkanskega portfelja že ohladilo.