Elan po dolgem nizu izgubarskih let končno čaka pozitivno leto. Foto: BoBo
Elan po dolgem nizu izgubarskih let končno čaka pozitivno leto. Foto: BoBo


Na ministrstvu za finance so pojasnili, da so Evropski komisiji v petek poslali pismo, v katerem so jo obvestili o stanju izvršitve njenega sklepa glede izterjave pomoči od Elana. Komisiji je bil podrobno predstavljen celoten postopek prodaje od 15. julija 2013. S tem po njihovih besedah dokazujejo, da je bil postopek odprt, pregleden ter usmerjen k cilju prodaje družbe in hkratnemu vračilu pomoči.

Prodajni postopek še vedno poteka, saj se prodajalci trenutno pogajajo z morebitnimi vlagatelji. Predvidoma do konca oktobra naj bi bilo znano, ali bo prodaja Elana tudi uspešna."Glede na dejstvo, da so vlagatelji večinoma tudi že izvedli skrbni pregled, lahko realno pride do zaključka transakcije do konca leta 2014 in posledično tudi do vračila pomoči," so poudarili na ministrstvu.

Evropska komisija je sicer septembra 2012 odločila, da je dokapitalizacija Elana v vrednosti 10 milijonov evrov predstavljala nedovoljeno državno pomoč. Slovenskim oblastem je zato naložila, naj od Elana izterjajo ta znesek skupaj z obrestmi.

V Elanu ob tem pojasnjujejo, da družba dobro posluje. Letos so v primerjavi z lani za 19 odstotkov povečali prihodke. Pozitiven je tudi denarni tok in v Elanu načrtujejo, da bodo letošnje leto končali v pozitivnih številkah.