Na seznamu za prodajo je tudi Grand Hotel Union. Foto: BoBo
Na seznamu za prodajo je tudi Grand Hotel Union. Foto: BoBo
ACH načrtuje tudi prodajo hotelov

ACH je lastnik grandhotelov Union Executive in Business, hotela Central in Hotela Lev. Skupina upa, da jih bo prodala, s prodajo poplačala upnike in si tako zagotovila preživetje.

Dolgoletnega direktorja Grand Hotela Union, Bogdana Lipovška, je močno presenetila elektronska pošta od podpredsednika hotelske verige Hilton, s katerim se poznata že 15 let, ki ga je obvestil, da domnevni posrednik Tomaž Loboda ponuja vse štiri hotele za 50 milijonov evrov.

Prodaja hotelov, kot bi prodajal nogavice
"Ko to ponudbo vidite, ugotovite, da nekdo prodaja Grand hotel Union še s tremi hoteli. In to na način kot verjetno ne prodajate vreče krompirja. Potencialni posrednik v tej prodaji v samem e-pismu takoj zahteva že zase en milijon evrov provizije. Na koncu vidite, da je postavljena cena 50 milijonov evrov z dodatkom: 'Sprejemamo tudi več.' Ugodno, tako kot kupujete v trgovini nogavice - tri pare plačate, četrtega dobite zastonj,"
pojasnjuje Lipovšek.

Goletova: Ponudba bolj za šalo kot zares
Iz elektronske pošte je razvidno tudi dopisovanje generalne direktorice družbe ACH Sonje Gole s Tomažem Lobodo. Ta je Televiziji Slovenija v telefonskem razgovoru potrdila, da sta z Lobodo bila v stiku, pri tem pa poudarila, da je bila ponudba mišljena bolj v šali kot zares. Tomaž Loboda pa je potrdil, da je predstavniku ene izmed podružnic Hiltona poslal ponudbo za nakup hotelov.

Lipovšek je prepričan, da se lastniki ne zavedajo vrednosti hotelov. Prepričan je, da se hoteli prodajajo zgolj zato, da bi se "s temi potezami reševala podjetja znotraj ACH-ja". Po drugi strani pa, opozarja, "slišimo, da smo vsa podjetja v 2012 poslovala pozitivno", zato se sprašuje, kaj ACH v resnici poskuša rešiti, "ali podjetja, ki so poslovala pozitivno, ali osebno bogastvo tajkunov, ki poskušajo to lastniniti".

Zadružniški odkup Uniona - tako "odtrgana" ideja, da lahko celo uspe
Tudi zato je Lipovšek odločen, da se bo že zaradi svojih 238 zaposlenih trudil obvarovati hotele pred nesmiselno razprodajo. Zato so ustanovili zadrugo za odkup Grand hotela Union, odziv zaposlenih pa ga je izjemno presenetil - ko so začeli zbirati pristopne izjave zaposlenih, jih je v slabih dveh urah več kot polovica želela pristopiti k temu zadružniškemu konceptu, zato so ga odločeni razvijati naprej.

"Posamezne ljudi, ki bi o tem morali kaj vedeti, sem že obvestil - tako upravnika na ACH-ju, govoril pa sem že tudi s predsednikom Kada, drugega največjega lastnika. Krajše pogovore sem imel tudi s posameznimi bankami in večina teh odzivov je bila pozitivnih. Ideja je, po domače povedano, tako 'odtrgana', da lahko celo uspe," še pravi Lipovšek.

ACH načrtuje tudi prodajo hotelov