Sindikati in tudi del politike menijo, da je prodaja Agrokorju slaba poteza. Foto: BoBo
Sindikati in tudi del politike menijo, da je prodaja Agrokorju slaba poteza. Foto: BoBo

Predstavniki več sindikatov so gospodarskemu in kmetijskemu ministru, Metodu Dragonji in Dejanu Židanu, danes v Ljubljani izročili javni poziv proti prodaji Mercatorja Agrokorju. Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikata delavcev trgovine Slovenije, Sindikata kmetijske in živilske industrije, Sindikata kmetov Slovenije in Slovenske kmečke zveze so Dragonjo ter Židana pozvali, naj naredita vse, kar je v njuni moči in pristojnosti, da se prepreči prodaja Mercatorja Agrokorju.

Ladi Rožič iz ZSSS-ja je namreč prepričan, da je prodaja Mercatorja finančno šibkemu in strateško neustreznemu Agrokorju, velika napaka. "Če se vlada ne odloči pravilno, naših aktivnosti ne bo konec," je dejal na novinarski konferenci. Ena izmed možnosti je, da se obrnejo na Nacionalni preiskovalni urad, članstvo pa nameravajo pozvati, naj prenehajo biti komitenti državnih bank, ki so lastnice Mercatorja.

Rožič meni, da bi lahko dobili boljšega
Nenavadno se mu zdi, da se poskuša Mercator prodati "po vsaki ceni" in da se cena znižuje v samem prodajnem postopku. "Bojim se, da bodo Mercator nekomu poklonili oz. da ga bomo še plačali, če ga bo kdo prevzel. Mercator je trenutno reprogramiran in je v kar dobri kondiciji glede reprograma, torej mu banke verjamejo, in ta Mercator bi si lahko našel trdnejše zagotovilo, boljšega kupca, kot je Agrokor," je prepričan.

"Če si dober gospodar, ne prodaš. Če že moraš prodati, prodaš za dobro ceno. Danes ni tako. Prodajamo ga poceni, prodajamo ga zastonj in prodajamo ga slabemu kupcu," je opozoril Branko Tomažič iz Slovenske kmečke zveze.

Dragonja: Ponujena cena ne odraža prave vrednosti
Dragonja je napovedal, da bosta peticijo z Židanom predala vladi, ki se bo odločila, kako bo v tem primeru delovala. Po njegovi oceni je čedalje manj znakov, da gre za pošteno ponudbo in da ponujena cena ne odraža "tiste strateške komponente, ki jo Mercator ima v tem trenutku". Ob tem je spomnil na razdolževanje Mercatorja in njegove notranje sposobnosti, da ustvarja dodano vrednost in denarni tok.

Razpravo na vladi pričakuje najpozneje v 14 dneh, prihodnji četrtek najverjetneje še ne. Vlada v času njegovega ministrovanja ni razpravljala o prodaji Mercatorja in se vanjo ni vključevala. V tej fazi je vprašanje po njegovem mnenju zgolj to, ali se transakcija konča ali ne. "To se lahko spremeni tudi zadnjo sekundo," je dejal.

Spomnil je na zadnje medijske objave, da naj bi Agrokor transakcijo financiral z izdajo visoko donosnih obveznic in da naj bi velik del financiranja te transakcije padel nazaj na Mercator. To bi po mnenju Dragonje predstavljalo zelo velik pritisk na nadaljnje delovanje Mercatorja.

Vlada naj se opredeli, meni Židan
Židan, ki je javno že večkrat izrazil nasprotovanje prodaji Mercatorja Agrokorju, je opozoril na številna delovna mesta, ki jih zagotavljata kmetijstvo in Mercator. Ta trenutno nima lastnika, ki bi razmišljal dolgoročno. Od vlade zato pričakuje, da se bo do tega opredelila.

"Čeprav gre samo za posredno lastništvo - država ni neposreden lastnik Mercatorja, posredni pa je, prek državnih bank -, politika nima pravice se ne opredeliti. Tisto, kar mene posebej skrbi, je, da imamo opravka s kupcem, ki je prvi na Hrvaškem slovensko hrano dokazljivo umaknil s polic," je opozoril Židan.