V predlogu dogovora, ki ga je uprava Mercatorja poslala konzorciju prodajalcev 52-odstotnega deleža najboljšega soseda, je tudi nekaj točk, ki bi zaščitile delavce trgovine. Foto: BoBo
V predlogu dogovora, ki ga je uprava Mercatorja poslala konzorciju prodajalcev 52-odstotnega deleža najboljšega soseda, je tudi nekaj točk, ki bi zaščitile delavce trgovine. Foto: BoBo

Poudarjamo, da tukaj ne gre za nacionalni interes, ampak za ekonomskega. Nam je čisto vseeno, kdo je lastnik, imamo pa slabe izkušnje s Konzumom še iz leta 2008, ko je izločil vse slovenske proizvode s svojih polic.

Ladi Rožič, izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije
NLB
V NLB podrobnosti in posameznih korakov glede prodaje deleža v Mercatorju ne komentirajo, poudarjajo pa, da jim je v interesu delnice Mercatorja prodati v transparentnem postopku najboljšemu ponudniku, ki bo hkrati zagotovil dolgoročen razvoj trgovca. Foto: MMC RTV SLO

"Od vlade zahtevamo, da prek sistemskih rešitev prepreči takšno prodajo Mercatorja; s tem bo preprečila ne samo uničenje Mercatorja, ampak bo rešila tudi kmetijstvo in živilsko industrijo," je dejal Ladi Rožič, izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Dodal je, da se bodo v sindikatu, če banke ne bodo upoštevale predloga alternativnih pristopov k zaščiti interesov družbe, ki jim ga je poslala uprava Mercatorja in pri nastajanju katerega so sodelovali tudi predstavniki sindikata, lotili vseh potrebnih aktivnosti, da prodajo najboljšega soseda Agrokorju (pod takšnimi pogoji) preprečijo.

V predlogu so na predlog sindikata namreč tudi točke, ki se tičejo zaščite zaposlenih v družbi. Vesna Stojanovič iz sindikata delavcev trgovine ob tem izpostavlja, da je Agrokor v nezavezujoči ponudbi, ki jo je oddal 17. oktobra letos, sam navedel številne zaveze v zvezi z delovnimi mesti, med drugim tudi, da se število zaposlenih ne bo zmanjševalo, sedež družbe bo ostal v Ljubljani, akti, ki urejajo delovnopravni položaj zaposlenih, pa ne bodo enostransko odpovedani ali spremenjeni. Te zaveze so se zdaj izgubile in jih nove pogodbe ne vključujejo, opozarja.

In če tega konzorcij prodajalcev predloga ne bo upošteval?
"Prva aktivnost bo protest pred vlado v torek,
" je zatrdil Rožič in dodal, da bodo nato, če se vlada ne bo dejavneje vključila v prodajo in zaščitila interesov zaposlenih, pa tudi kmetijske in živilske industrije ter posredno vseh slovenskih potrošnikov, pozvali svoje članstvo, naj bojkotirajo Novo Ljubljansko banko, zaprejo svoje račune v njej in prestopijo k drugi banki. "Svojim članom bodo nudili vso potrebno pomoč pri zamenjavi banke, kar v današnjih časih ni ravno težko," še pravi sindikalist.

Bojkotu banke so se pripravljeni pridružiti tudi v živilski industriji
Morebitnemu bojkotu banke se bodo pridružili tudi v sindikatu živilske industrije, saj bo prodaja Mercatorja vplivala tudi na 12.000 ljudi, zaposleni v tej industrijski panogi, je prepričan predsednik sindikata Srečko Čater, ki ob tem razsežnosti prodaje največjega slovenskega trgovca primerja z zaprtjem tovarne sladkorja v Ormožu. "Še je čas, da se temu izognemo," je posvaril.

V NLB-ju podrobnosti in posameznih korakov glede prodaje deleža v Mercatorju ne komentirajo, poudarjajo pa, da jim je v interesu delnice Mercatorja prodati v transparentnem postopku najboljšemu ponudniku, ki bo hkrati zagotovil dolgoročen razvoj trgovca. Transakcijo bo prihodnji teden obravnaval nadzorni svet banke.
V Novi Ljubljanski banki (NLB) verjamejo, kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, da bodo pogoji transakcije in določila pogodbene dokumentacije od pravnih in finančnih svetovalcev konzorcija prodajalcev določeni na način, da bodo varovali tako interese prodajalcev kot Mercatorja. Strategija skupine NLB, ki jo je potrdil nadzorni svet banke, predvideva odprodajo kapitalskih deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke; to velja tudi za delež v Mercatorju. Nadzorni svet prodaj posameznih deležev sicer ne potrjuje, redno pa spremlja izvajanje ukrepov za doseganje zastavljenih strateških ciljev.
V tem okviru bo predvidoma v torek, 20. decembra, transakcijo obravnaval tudi nadzorni svet. V NLB-ju sicer še pravijo, da bodo v prihodnjih dneh odgovorili na pismo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) in odgovor tudi javno objavili. AUKN je namreč v sredo obema državnima bankama poslal pismo, v katerem je izrazil pričakovanja o skrbni preučitvi vseh elementov prodaje delnic Mercatorja, ob tem pa izrazil tudi pričakovanje, da banki o dejavnostih seznanjata delničarje.
Nova Ljubljanska banka je lastnica 10,75-odstotnega deleža Mercatorja. Skupaj 52,10-odstotni delež Mercatorja prodajajo NLB, Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

Po Rožičevem mnenju je iz poročanja medijev (pozneje so se v dokumente zakopali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov) mogoče ugotoviti, da lastnikom, med katerimi je tudi NLB, sicer v večinski državni lasti, ni v korist, da pri prodaji zaščititi družbo ali zaposlene, ampak v prodaji vidijo le "kratkoročno rešitev svojih finančnih težav". Rožič je ob tem še poudaril: "Na žalost ne verjamemo več nikomur, še najmanj pa konzorciju bank z NLB-jem na čelu." Po njegovem mnenju je jasno, da "Agrokor še leta ne bo zbral denarja" in da NLB svojega deleža še nekaj časa "ne bo videl".

"Nam je vseeno, kdo je lastnik"
"Poudarjamo, da tukaj ne gre za nacionalni interes, ampak za ekonomskega. Nam je čisto vseeno, kdo je lastnik, imamo pa slabe izkušnje s Konzumom še iz leta 2008, ko je izločil vse slovenske proizvode s svojih polic," še pravi Rožič in dodaja, da očitki, ki letijo na sindikate, da so proti spremembi lastništva, ne držijo: "Veseli bomo, če pride s Hrvaške kupec, ki bo prinesel s sabo denar, ne pa, da bo podjetje izčrpaval."

Ob tem sindikati sicer vladi predlagajo, da bi sama odkupila 25-odstotni delež Mercatorja plus eno delnico in tako dolgoročno zaščitila tako interese družbe kot tudi kmetijsko in živilsko industrijo, nazadnje pa tudi potrošnike.

Tudi v KS 90 nasprotujejo (takšni) prodaji
Nasprotovanje prodaji Mercatorja so izrazili tudi v Konfederaciji sindikatov 90, ki soorganizirajo torkov protestni shod pred vlado. Kot je ob robu konference za STA pojasnil predsednik KS 90 Peter Majcen, bi takšen način prevzema pomenil izčrpavanje Mercatorja, posredno pa bi to ogrozilo na tisoče delovnih mest, saj Mercator poleg lastnih zaposlenih omogoča tudi trženje številnih domačih proizvodov.

V Mercatorju so glede pobude sindikatov za spremembe podjetniške kolektivne pogodbe, s čimer so bili seznanjeni prek medijev, dejali, da jo bodo, če jo bodo prejeli, obravnavali po postopku, ki ga določa veljavna kolektivna pogodba Mercatorja. Kot so dodali, je zaščita interesov in skupine Mercator, med katere sodijo tudi zaposleni, zelo pomembna v procesu prodaje večinskega svežnja delnic Mercatorja.

Trenutno stanje, ko nimamo vlade, po Majcnovih besedah omogoča ribarjenje v kalnem in špekulativne prodaje, zato tako od predsednika države kot od parlamentarnih strank pričakujejo, da bodo storili vse, da čim prej pridemo do čvrste vlade, ki naj "zavzame takšno politiko, ki bo v interesu Slovenije in Slovencev".

Prodajalci interesov, sodeč po neuradnih informacijah, niso zaščitili
Podrobnosti osnutka prodajne pogodbe, ki naj bi jo Agrokor in konzorcij prodajalcev podpisala kmalu (po nekaterih informacijah prihodnji teden), so sicer v preteklih dneh že pricurljale v javnost in jo, seveda, razburile. Po pogodbi naj bi namreč Agrokor svoje zaveze vezal na pridobitev vsaj 75-odstotnega deleža Mercatorja, iz osnutka pa naj bi bilo, kot je prvi poročal časnik Dnevnik, razvidno, da prodajalci družbe vsaj za zdaj niso zaščitili niti interesov lastnikov.

Agrokorju naj bi bili namreč prodajalci (v konzorciju so poleg že omenjenega NLB-ja še Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe Adria bank, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska) pripravljeni ponuditi kar leto dni za plačilo kupnine in nizke pogodbene kazni, če ne bi pridobil dovoljenj štirih varuhov konkurence in našel virov financiranja.

Je Agrokor le posrednik?
Vmes so se pojavile tudi trditve, da Agrokor sploh nima na voljo nobenih finančnih sredstev za nakup Mercatorja, kar je vodilo do ugibanj, ali ni morda hrvaška družba le posrednik. Po poročanju Simeone Rogelj za Drugo jutranjo kroniko Radia Slovenija, naj bi v ozadju stala skupina Adris, holding v lasti Anteja Vlahovića, katerega glavni del so poleg Tvornice duhana Rovinj tudi hotelske verige na Jadranu. Z Ivico Todoričem iz Agrokorja je Vlahović povezan prek hrvaškega Tiska.

Poudarjamo, da tukaj ne gre za nacionalni interes, ampak za ekonomskega. Nam je čisto vseeno, kdo je lastnik, imamo pa slabe izkušnje s Konzumom še iz leta 2008, ko je izločil vse slovenske proizvode s svojih polic.

Ladi Rožič, izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije