Delo bo z ostalimi potencialnimi kupci nadaljevalo razgovore za prodajo Večera, so sporočili iz Pivovarne Laško, ki je lastnica Dela. Foto: MMC RTV SLO
Delo bo z ostalimi potencialnimi kupci nadaljevalo razgovore za prodajo Večera, so sporočili iz Pivovarne Laško, ki je lastnica Dela. Foto: MMC RTV SLO

Večinski delež Večera prodaja družba Delo in februarja so sklenili pogodbo s potencialnim kupcem. Po neuradnih informacijah naj bi Večer kupila nemška založniška družba Medici iz Hamburga, za katero naj bi stal Andre Warnecke, ki je že svetoval Delovi upravi.

Delež naj bi najprej želeli prodati za 6,5 milijona evrov, po takratnih informacijah pa je kupec v pogajanjih ceno znižal na 5,1 milijona evrov.

Želijo si strateškega lastnika
Informacijo o neuspeli prodaji Večera je zaposlenim že sporočil direktor Večera Jure Štruc, ki jim je tudi zagotovil, da jih bo sproti obveščal. "Zavedamo se, da bo proces prodaje potekal tudi v prihodnje. Naša obveznost je, da dobro in odgovorno delamo naprej. Tako na eni strani ohranjamo in gradimo svojo tržno pozicijo, hkrati pa smo s tem tudi bolj zanimivi za potencialne vlagatelje oz. strateške partnerje," je povedal Štruc.

Vodja aktiva novinarjev Večera Aleš Kocjan pa je dejal, da zaposleni pozdravljajo to informacijo, saj potencialni kupec v kolektivu ni predstavljal zaupanja. "Ni nam predstavil svoje vizije in načrtov, ponudil ni nobenih finančnih garancij, s katerimi bi zagotavljal svojo sposobnost nakupa Večera." Kocjan poudarja, da niso proti prodaji, a si želijo strateškega lastnika.

Opozorila o špekulativnem prevzemu
Sindikat in Društvo novinarjev Slovenije ter člani sindikatov Večera in Dela so sicer že marca opozorili, da pri tem poslu obstajajo resna tveganja za obstoj časopisa Večer, ministrstvo pa so pozvali, naj skrbno pretehta vsa poznana dejstva, preden izda soglasje k prodaji. Po razpoložljivih informacijah je namreč obstajala možnost špekulativnega prevzema družbe Večer, so zapisali.

V Laškem imajo nov predlog
Kupcu v tem času ni uspelo zagotoviti sredstev, da bi prodajo tudi izvedli, zato je zdaj propadla.

Glede nadaljnjih postopkov prodaje Večera bo na četrtkovi seji razpravljal nadzorni svet Pivovarne Laško, ko se bo seznanjal s postopki odprodaje družb skupine Laško. Po zanesljivih informacijah naj bi uprava Pivovarne Laško na seji predstavila konkretne predloge glede prodaje Večera, za zdaj pa še ni znano, ali se bo odločila za ponovitveni prodajni postopek ali kakšen drug alternativen predlog.

Neuspešne prodaje
Zgodba o prodaji Večera se vleče že nekaj let. Delo je namreč svoj lastniški delež v mariborskem Večeru na 79,24 odstotka povečalo novembra 2008, Urad za varstvo konkurence pa mu je nato septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru v letu dni.

V prvem poskusu je Večer želelo kupiti podjetje 3Lan, ki je z Delom junija 2010 že sklenilo kupoprodajno pogodbo, pozneje pa celo podpisalo pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju. Vendar je ministrstvo za kulturo leta 2011 zavrnilo vlogo družbe 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega deleža Večera, ker je ocenilo, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna.