Darsovih evrskih obveznic je za okoli 160 milijonov evrov. Foto: BoBo
Darsovih evrskih obveznic je za okoli 160 milijonov evrov. Foto: BoBo
Banka Slovenije
Banka Slovenije lahko v okviru programa mesečno od bank in drugih finančnih ustavov mesečno odkupi do 294 milijonov evrov obveznic. Foto: BoBo

Evropska centralna banka (ECB) je 9. marca na sekundarnem trgu začela odkupovati državne obveznice in obveznice nekaterih drugih nadnacionalnih institucij, program kvantitativnega sproščanja pa je napovedala že januarja. Predvidoma do konca septembra 2016 nameravajo mesečno odkupiti za 60 milijard evrov obveznic v evrih, kar skupaj znese 1.140 milijard evrov.

To vključuje tudi programa odkupovanja kritih obveznic centralnih in poslovnih bank ter finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem, ki ju je ECB sprožil lani. V Frankfurtu pričakujejo, da bodo s tem preprečili škodljivo deflacijsko spiralo v območju evra in spodbudili gospodarsko rast.

ECB na sekundarnem trgu odkupuje obveznice članic evrskega območja, državnih agencij, ki so pokrite z državnim tveganjem, in nadnacionalnih evropskih institucij. Ko so v Frankfurtu januarja napovedali program kvantitativnega sproščanja, v Sloveniji še ni bilo takšne državne agencije, ki bi se uvrstila v ta program.

Nato so se 15. aprila vanj uvrstile obveznice SID banke, danes pa je svet ECB-ja seznam agencijskih izdajateljev še razširil. Na seznam je dodal 13 izdajateljev, med drugim tudi Družbo za avtoceste (Dars). Poleg njega so na seznamu denimo še upravljavec avstrijskih avtocest Asfinag in nekatera druga infrastrukturna ter energetska podjetja, je razvidno s spletne strani ECB.

BS: Razširitev seznama pozitivna
Razširitev seznama primernih agencijskih izdajateljev obveznic je po oceni Banke Slovenije (BS)za program kvantitativnega sproščanja pozitivna, saj se s tem širi obseg primernih obveznic za nakupe, kar je namen programa.

BS lahko tako poleg državnih obveznic in obveznic SID banke odslej kupuje tudi obveznice Darsa s preostalo zapadlostjo med dvema in 30 leti. Trenutno sta sicer število in obseg obstoječih evrskih obveznic Darsa razmeroma nizka, saj ima družba tri evrske obveznice v skupnem obsegu približno 160 milijonov evrov.

Banka Slovenije lahko mesečno od bank in drugih finančnih ustanov odkupi do 294 milijonov evrov obveznic; do konca maja jih je odkupila za 660 milijonov evrov. ECB je do 26. junija odkupil za 193,9 milijarde evrov obveznic, podatki za junijske nakupe posameznih članic pa še niso na voljo.