V Frankfurtu se je zbralo več tisoč protestnikov. Foto: EPA
V Frankfurtu se je zbralo več tisoč protestnikov. Foto: EPA
V Frankfurtu protesti proti ECB-ju

Protestniki so že zgodaj zjutraj zažgali več smetnjakov in policiste obmetavali s kamenjem, na kar se je policija odzvala z vodnimi topovi. Po navedbah organizatorjev, gibanja Blockupy, se je pred sedežem ECB-ja zbralo 6.000 protestnikov, od tega 1.000 iz drugih evropskih držav, ki so želeli izraziti svoje nasprotovanje vlogi ECB-ja pri uvajanju varčevalnih ukrepov v državah članicah Evropske unije. Po ocenah policije je bilo protestnikov tri tisoč.

Med protesti je bilo ranjenih 91 policistov in 128 protestnikov. Okoli 350 protestnikov je bilo aretiranih.

"Naš protest je uperjen proti ECB-ju kot članici trojke, ki, čeprav ni demokratično izvoljena, ovira delo grške vlade. Hočemo konec varčevalne politike," je dejal eden izmed organizatorjev Ulrich Wilken in ob tem zatrdil, da želijo glasen, toda miren protest.

"Ozračje je napeto," je med protesti izjavila tiskovna predstavnica policije Claudia Rogalski. V predelu Frankfurt Ostend, kjer ima sedež ECB, skorajda ni bilo cestnega križišča, kjer ne bi goreli smetnjaki, avtomobilske gume ali vozila. Protestniki so tudi poskušali prebiti policijsko zaporo pred ECB-jem, a jim je policija to uspešno preprečila.

Da bi oblasti razmere nadzorovale v največji mogoči meri, so v mestu aktivirali eno največjih policijskih zasedb doslej.

Draghi: Z ukrepi smo skušali ublažiti šoke
Predsednik ECB-ja Mario Draghi je zavrnil kritike, ki so jih zaradi varčevanja deležni v Frankfurtu. "ECB je kot institucija EU-ja, ki je med krizo igrala glavno vlogo, postala osrednja točka za vse, ki so jih razmere vznemirile. To morda ni najbolj pošteno - z našimi ukrepi smo želeli ublažiti šoke, zaradi katerih je trpelo gospodarstvo," je v govoru ob odprtju novega sedeža povedal Draghi.

Draghi se sicer zaveda, da morajo prisluhniti državljanom in da ljudje preživljajo zelo težke čase. Spomnil je tudi na izsledke raziskav, ki kažejo, da se je življenje po mnenju ljudi od začetka krize poslabšalo. "Razumem, kaj je privedlo do takšnih pogledov in zakaj ljudje želijo videti spremembo," je dejal.

Poslopje, v katerega so se že konec lanskega leta preselili zaposleni v ECB-ju, je visoko 185 metrov, gradnja pa je stala 1,3 milijarde evrov.

V Frankfurtu protesti proti ECB-ju