Foto: Steklarna Hrastnik
Foto: Steklarna Hrastnik

V Steklarni Hrastnik so lani začeli razvoj inovativne tehnologije, ki bo delno nadomestila uporabo fosilnega energenta pri taljenju stekla. In s tem znižali tudi ogljični odtis. "Zamenjali bomo del zemeljskega plina z vodikom in na ta način v bistvu dodali brezogljično gorivo, ki je proizvedeno iz obnovljivih virov," je povedal raziskovalec razvojnega centra Novi materiali Tilen Sever.

Poskusno bodo prvo steklarsko peč v Hrastniku s pomočjo vodika zagnali predvidoma konec julija. Potrebno energijo za njegovo proizvodnjo pa bodo pridobivali s sončno elektrarno, ki so jo zasnovali in postavili v sodelovanju z družbo GEN-I in je kot prva v Sloveniji postavljena na industrijskem objektu.

Predsednik uprave GEN-I-ja Robert Golob je povedal: "Danes imamo prvi tak projekt, ko imamo po novem sistemu brez podporne sheme, torej brez državnih podpor, tudi objekt sončne elektrarne na industrijskem objektu. To je pomembno, ker je to zadnji sektor, ki do zdaj še ni bil zastopan v tem ponovnem razcvetu sončne energije v Sloveniji, ki se je začel prebujati. Odlično in nujno za okolje. In na koncu, ker se izplača."

Sodelovanje med partnerji je bilo več kot uspešno, tudi zaradi hkratne posodobitve poslovnih procesov v steklarni in uvedbe zelene tehnologije. Golob: "Prav ta povezava je bila tista, ki je dala največ sinergije. Ker so povezali preobrazbo same tovarne s preobrazbo svoje energetike, so učinki največji."

S postavitvijo sončne elektrarne bodo v hrastniški steklarni zadostili vsem svojim potrebam po tem energentu in sočasno znižali porabo zemeljskega plina. Izpustov CO2 bo 80 ton letno manj.