Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Taleb Rifai je poudaril, da varnostni ukrepi ne bi smeli omejevati potovanj. Foto: EPA
Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Taleb Rifai je poudaril, da varnostni ukrepi ne bi smeli omejevati potovanj. Foto: EPA

Rifai je uvodoma poudaril, da turizem ustvarja boljši svet: "Ko potujemo, postajamo boljši ljudje," je poudaril in dodal, da z rastjo turizma prihajajo tudi odgovornosti: "1,2 milijarde ljudi, ki potuje prek meja domače države, lahko predstavlja 1,2 milijarde priložnosti ali 1,2 milijarde katastrof."

Ob izpostavljanju pomena varnostnih ukrepov, ki ne bi omejevali potovanj, pa je Rifai poudaril tudi, da miru ne more nobena država vzdrževati sama. "Mir v Sloveniji je odvisen od miru v regiji in v svetu." Zato je pozval države, naj se na varnostne grožnje ne odzivajo s paniko, temveč s sodelovanjem.

Trajnost in varnost
Turizem se spoprijema z vse več varnostnimi izzivi, pa je v svojem nagovoru poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek in dodal, da je največji varnostni izziv terorizem, zaskrbljenost pa še dodatno spodbujajo begunski tokovi. Ob tem je pozval tudi k trajnostnemu razvoju, saj brez trajnosti, tako Počivavšek, ni varnosti.

Sogovorniki so se v razpravi strinjali, da mora turizem v prihodnosti temeljiti na trajnosti in varnosti. Posvarili so predvsem pred vzbujanjem strahu in ustvarjanjem panike. "V času turbulence je veliko odvisno od močnih voditeljev. Izogniti se je treba paniki in pretiranim reakcijam. Odločitve morajo biti sorazmerne in razumne," je poudaril direktor družbe Stevens & Associates in strokovnjak za destinacijski menedžment Terry Stevens.

Ključno je sodelovanje
Sogovorniki so poudarili potrebo po sodelovanju tudi na naddržavni ravni. Tako je madžarski vladni komisar za turizem Gusztav Bienerth spomnil na kandidaturo Budimpešte za poletne olimpijske igre 2024. "Uspešne madžarske kandidature ni brez Slovenije," je poudaril. Ne gre za madžarsko kandidaturo, ampak za kandidaturo srednje Evrope, je tudi on poudaril pomen sodelovanja.

Izvršni direktor azijsko-pacifiškega potovalnega združenja Pata Mario Hardy pa je evropskim državam svetoval, naj spodbujajo azijske turiste k odkrivanju novih krajev in manj obremenjenih ciljev. "Azijcem morate s promocijo predstaviti, da so vaše države daleč od Francije in da so varne," je še dejal.