Slovenske železnice morajo izvesti popravljalne ukrepe, je med drugim v poročilu zapisalo Računsko sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske železnice morajo izvesti popravljalne ukrepe, je med drugim v poročilu zapisalo Računsko sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Igor Šoltes, Računsko sodišče
Računsko sodišče je SŽ-ju predlagalo, naj zunajsodno poravnavo z Železniškim zdravstvenim domom sporazumno razveljavi. Foto: BoBo

V revizijskem poročilu je Računsko sodišče presodilo, da so Slovenske železnice s podpisom sodne poravnave z Železniškim gradbenim podjetjem, s čimer so na svojo odvisno družbo neupravičeno brezplačno prenesle zemljišča Ob zeleni jami, ocenjena na 4,2 milijona evrov, ravnale negospodarno in povzročile za 845.050 evrov škode na konsolidiranem premoženju družbe, saj so solastniki Železniškega gradbenega podjetja tudi fizične in zasebne pravne osebe.

Železnice so negospodarno ravnale tudi, ko so podpisale aneks k zunajsodni poravnavi z Železniškim zdravstvenim domom, katerega edini ustanovitelj so same. S tem so zdravstvenemu domu priznale pravico do priposestvovanja nepremičnin na Vilharjevi in Trgu OF v Ljubljani, nato pa so te znova dobile nazaj z menjavo z nepremičninah na Pivovarniški in Celovški v korist zdravstvenega doma. Ker je ta nepremičnine na Vilharjevi in Trgu OF lahko zgolj uporabljal, je bilo priznanje priposestvovanja neupravičeno, prenos lastninske pravice na nadomestnih objektih v ocenjeni tržni vrednosti 521.394 evrov pa posledično neutemeljen, še meni Računsko sodišče.

SŽ razpolaga z zemljišči, ki so morda del javne infrastrukture
Sodišče opozarja tudi na to, da je SŽ v obdobju, na katero se nanaša revizija, razpolagal z zemljišči, ki so bila v preteklosti železniška infrastruktura, zaradi česar obstaja tveganje, da ta zemljišča pridobijo status javne železniške infrastrukture v lasti države. Čeprav bi moral SŽ določanje javne železniške infrastrukture iz nabora zemljišč, ki so imela status železniške infrastrukture, končati do konca leta 2001, pa tega še ni storil, zato obstaja tveganje, da neupravičeno razpolaga z nepremičninami v državni lasti.

Tveganje za negospodarno ravnanje je sodišče ugotovilo tudi, ko je pregledalo postopke prodaje večapartmajskih objektov v Lumbardi na otoku Korčula in v zaselku Dumići na Rabu. SŽ namreč ni naredil alternativne ocene vrednosti objektov za prodajo objektov po posameznih apartmajih, v postopku prodaje ni omogočil zbiranja ponudb po delih ali kot celote, ni naredil posamičnega programa prodaje pred začetkom same prodaje in oba počitniška objekta prodajal prek spletnega zbiranja ponudb.

Sodišče meni, da to zaradi omejenega števila možnih kupcev pomeni tveganje, da se ne doseže najvišja možna kupnina. Poleg tega so železnice v internem aktu opredelile predhoden interni postopek, ki ob neuspehu interne prodaje povzroča dodatne stroške izvajanja postopka prodaje.

SŽ naj razveljavi poravnavo z Železniškim zdravstvenim domom
Na podlagi ugotovitev je Računsko sodišče Slovenskim železnicam priporočilo sporazumno razveljavitev zunajsodne poravnave z Železniškim zdravstvenim domom in ponovno vzpostavitev lastninske pravice na svoje ime. Sodišče je SŽ-ju priporočilo še, da naj uredi enotni javni postopek prodaje nepremičnin, in zahtevalo izvedbo popravljalnih ukrepov.