Trenutno teče še 15 postopkov v 13 družbah, v katerih so odkrili kršitve. Foto: MMC RTV SLO
Trenutno teče še 15 postopkov v 13 družbah, v katerih so odkrili kršitve. Foto: MMC RTV SLO

"Ugotovili smo kar nekaj kršitev," je o rezultatih preverjanja dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Z rezultati je zadovoljna, saj so po njenih besedah zdaj področje višine plač, ki morajo biti skladne s t. i. Lahovnikovim zakonom, uredili. "Družbe so tudi zaradi našega nadzora resno pristopile k podpisovanju pogodb z direktorji, in danes ugotavljamo, da so vse pogodbe v skladu z zakonom," zagotavlja ministrica.

Plače morajo spodbujati vzdržnost družbe
Parlament je zakon o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države in samoupravnih lokalnih skupnosti sprejel marca lani. Z njim so se vzpostavila enotna pravila pri določanju prejemkov in odpravnin članov uprav, izvršnih direktorjev, poslovodij in prokuristov v teh družbah.

Zakon tako med drugim določa, da morajo biti prejemki direktorjev takšni, da bodo spodbujali dolgoročno vzdržnost družbe in bili v skladu z doseženimi rezultati in s finančnim stanjem družbe. V primeru kršitev zakona so predvidene globe od 4.000 do 5.000 evrov.

Odmeven primer plač v Pošti
Ko je ministrstvo lani začelo preverjati, ali družbe spoštujejo zakonska določila, so ugotovili kar nekaj neskladnosti. Najodmevnejši je primer Pošte Slovenije, ko so nadzorniki odobrili pogodbo direktorju Alešu Haucu, po kateri je imel kar občutno višjo plačo od predvidene. Ker so na direktorjevo plačo vezane tudi plače drugih vodstvenih kadrov, so imeli previsoke plače tudi nekateri drugi zaposleni.