Država bi morala letos prevzeti 86 oklepnikov. Foto: BoBo
Država bi morala letos prevzeti 86 oklepnikov. Foto: BoBo

Torkovo srečanje ministra s predstavniki Rotisa, o katerem je danes poročal časnik Delo, so potrdili tudi na ministrstvu za obrambo. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je šlo za "seznanitveni sestanek" med novim ministrom in predstavniki podjetja. O podrobnejši vsebini sestanka niso želeli govoriti.

Po besedah lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča se je minister odzval zelo hitro. "Videti je, da se misli tega lotiti odločno. Upam in verjamem, da bo tretji minister na isti pogodbi to zadevo uredil in rešil tako, da bo dobro za vse," je dejal Črnkovič.

Država prevzela manj kot četrtino naročenih patrij
Hojs je sicer že prejšnji teden pred parlamentarnim odborom za obrambo pojasnil, da je Slovenija od predvidenih 86 patrij, kolikor bi jih morala po pogodbi prevzeti do letos, prevzela le 30. Po poročanju Dela je Hojs pojasnil tudi, da država potrebuje še od 10 do 20 patrij. Po pogodbi iz leta 2006, ki še velja, država skupaj kupuje 135 patrij, od tega 110 polno opremljenih.

Tudi če bi se odločili za nadaljevanje pogodbe, pa je, kot je minister dejal pred odborom, nerealno pričakovati, da bi nova vozila dobili prej kot v roku "dobrega leta ali leta in pol", saj proizvodnja trenutno stoji.