Največja ruska banka Sberbank je februarja končala nakup 100-odstotnega deleža bančne skupine Volksbank International, ki ima svojo podružnico tudi v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Največja ruska banka Sberbank je februarja končala nakup 100-odstotnega deleža bančne skupine Volksbank International, ki ima svojo podružnico tudi v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Največja ruska banka Sberbank je februarja končala nakup 100-odstotnega deleža bančne skupine Volksbank International, ki ima svojo podružnico tudi v Sloveniji.

Kakšni so slovensko-ruski gospodarski odnosi? Kako pomemben je ruski trg za nas? Ali slovenska in ruska podjetja postajajo celo partnerji v svetovnih projektih in so njihovi stiki prerasli dvostransko sodelovanje? Kakšni so projekti sodelovanja in vlaganj, kakšna je vloga bank in katere bodo nove oblike poslovnega sodelovanja, pa tudi sicer o odnosih med državama ob 20-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov?
O vsem tem v današnjem Studiu ob 17.00 na 1. programu Radia Slovenija.

Preberite še:
Černač: Južni tok je izjemno pomemben za celotno regijo

Direktor strategije in razvoja v Sberbanki Valentin Mihov je na novinarski konferenci pojasnil, da ima njihova banka povprečno od 25- do 30-odstotno letno rast in da so imeli lani 10 milijard dolarjev čistega dobička.

Mihov: To je priložnost tudi za lokalna podjetja
Izpostavil je, da je bil pred štirimi leti cilj Sberbanke, ki ima več kot 70 milijonov komintentov in 170-letno tradicijo, ustvariti pet odstotkov vseh prihodkov zunaj Rusije, čemur naj bi se danes močno približali. Ne glede na krizo, kot pravi, vsebujeta vzhodna in srednja Evropa velik tržni potencial, saj je gospodarska rast še vedno višja kot v zahodni Evropi, čez dve ali tri leta pa naj bi se po njegovih predvidevanjih celo povzpela na raven pred krizo.

Pojasnil je, da razumejo, da prihajajo v težkem času, vendar v tem vidijo tudi priložnost za lokalna podjetja. "Zagotavljamo, da bomo vlagali v te trge," je napovedal Mihov. Volksbank so po njegovem izbrali, ker predstavlja izhodišče za rast njihove banke in tudi za rast malih in srednjih podjetij.

Glede strategije je Mihov dejal, da jo bodo predstavili v naslednjih mesecih. Poudaril je, da je Slovenija glede prihodkov državljanov na višji ravni kot večina držav, v katerih so prisotni, zato bodo temu tudi prilagodili strategijo.

Volksbank se bo preimenovala v Sberbank
Na vprašanuje, ali razmišljajo tudi o nakupu katere od slovenskih bank, ki je v težavah, pa je odgovoril, da se bank, ki so v težavah, ne splača kupovati, čeprav tudi Volksbank po njegovem ni v najboljšem stanju. Dodal je še, da bo Volksbank naslednje leto spremenila tudi ime v Sberbank.

Friedhelm Boschert, predsednik uprave Volksbanke, je povedal, da lahko, če se povežejo s Sberbank,o ponudijo svojim strankam novo raven kakovosti. "S pridom lahko izkoristimo prednosti Sberbanke," je zatrdil in dodal, da lahko skupaj postanejo edinstven tržni subjekt, ki bo še naprej ponujal univerzalne bančne storitve.