Vodstvo DUTB-ja se je očitno prenaglilo. Foto: BoBo
Vodstvo DUTB-ja se je očitno prenaglilo. Foto: BoBo

Po poročanju Dnevnika se bo preknjižba delnic, če tega ne bo storila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), zgodila avtomatično na podlagi včeraj izdane začasne odredbe sodišča. Iz

DUTB-ja so sporočili, da zadeve ne morejo komentirati, ker uradnega dokumenta še niso prejeli, da pa je bil ukrep Save pričakovan. "DUTB se strinja, da mora biti zadeva transparentna in preučena z vseh vidikov. Hkrati je to tudi preizkus integritete sodstva. Ker gre za zadevo med družbama DUTB in Sava, to nikakor ne sme vplivati na dejavnost in poslovanje družbe Sava Turizem," so še zapisali.

Spomnimo, v petek je DUTB sporočil, da je v primeru Save Turizma ugotovil, da skupaj z drugimi upnicami ne bo mogel podpreti Savinega načrta finančnega prestrukturiranja te družbe. Zato se je odločil za pretvorbo svojih terjatev v kapital in s tem v Savi Turizmu pridobil 99,05-odstotni lastniški delež.

V Savi so takoj opozorili, da takšno ravnanje ni skladno z zakonodajo. In medtem ko so v DUTB-ju pojasnjevali, da so do Save Turizma prišli z unovčitvijo svojih zapadlih terjatev, so v Savi opozorili, da sama terjatev DUTB sploh še ni dospela. Skupni znesek vseh terjatev do Save je ocenjen na 242,8 milijona evrov, od tega je Sava DUTB-ju dolžna 35,5 odstotka oz. 86,2 milijona evrov.

Že dan pred zasegom Save Turizma je DUTB umaknil soglasje za vodenje decembra lani uvedenega postopka preventivnega prestrukturiranja Save, v ponedeljek pa vložil tudi predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave.

Slaba banka je v petek javnost obvestila, da je zasegla tudi delnice Istrabenza Turizma, vendar se to do danes še ni zgodilo, saj so to preprečile preostale banke upnice.