Pričakovati je, da bo VR Capital poslovanje obrnil okoli in podjetje prodal naprej. Foto: BoBo
Pričakovati je, da bo VR Capital poslovanje obrnil okoli in podjetje prodal naprej. Foto: BoBo

Wiltan Enterprises je v lasti ruskega sklada tveganega kapitala VR Capital in bo pridobil 95,1-odstotni delež v podjetju, ameriška banka pa 4,9 odstotka. Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Pirc je v izjavi novinarjem povedal, da si je SDH pri prodaji naložbe v Elanu prizadeval rešiti situacijo, ki je nastala z odločbo Evropske komisije glede državne pomoči v letu 2008 oziroma glede vrnitve državne pomoči.

V SDH-ju drugih informacij o poslu ne razkrivajo. Si pa bosta nova lastnika po njihovih besedah trudila zagotoviti financiranje za vračilo 12 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči.

Spomnimo, da je SDH prodajo deleža v Elanu pogojeval s številnimi zavezami, ki naj bi jih kupec sprejel. Med drugim so vključevale spoštovanje kolektivnih pogodb in drugih socialnih sporazumov, ohranitev slovenskega jezika pri sporazumevanju z zaposlenimi, ohranitev sedeža v Sloveniji, zagotavljanje razvoja, večanje učinkovitosti poslovanj ...

Nad Elanom sicer visi kar nekaj denarnih vprašanj, ki jih bo moral novi lastnik reševati. Največje med njimi je vrnitev 12 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči, potem pa je tu še tožba nekdanjega vodstva podjetja pod taktirko Uroša Koržeta. Sprva so zahtevali več milijonov evrov menedžerske nagrade, a naj bi zdaj dobili le 1,2 milijona evrov. Kupnina naj bi bila nakazana enkrat septembra.