Pri gradnji šestega bloka se je zapletlo. Foto: MMC RTV SLO
Pri gradnji šestega bloka se je zapletlo. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos
Delo bo vzelo precej časa, napoveduje Drago Kos. Foto: MMC RTV SLO
Težave s projektom šestega bloka TEŠ-a

Dejal je še, da preiskujejo zadevo kot tako, ne pa še pogodbe. Poleg tega je že podpisal dopis za TEŠ, v katerem prosi za vrsto dokumentacije. "To bo zelo zahtevna stvar," je dejal Kos in še, da so "očitki zelo težki". Delo bo po njegovih besedah zahtevno in obsežno ter bo vzelo kar nekaj časa.

Kos je povedal tudi, da ga je poklical prvi mož Holdinga slovenske elektrarne Borut Meh in mu ponudil potrebno pomoč.

TEŠ: Protikorupcijska klavzula na voljo javnosti
Iz TEŠ-a medtem sporočajo, da so zahtevano dokumentacijo že poslali, zato pričakujejo skorajšnje poročilo. Dodajajo, da so protikorupcijsko klavzulo, ki je v pogodbi, že objavili tudi na spletni strani. Seveda pa so popolnoma nerealna pričakovanja, da bomo javno razgrnili celotno pogodbo, dodajajo.

Na dogajanje sta se odzvala tudi nekdanji prvi mož HSE-ja Jože Zagožen in direktor podjetja Sol Intercontinental Peter Kotar, ki naj bi bil po neuradnih informacijah povezan z Alstomom, ki bo dobavil opremo za TEŠ 6.

Zagožen je poudaril, da so, čeprav s sodirektorjem HSE-ja Viljemom Pozebom nista bila vključena v pogajanja z Alstomom in pogodbe ni pripravljal HSE, od TEŠ-a takrat zahtevali, naj ravna po istih načelih, kot če bi šlo za javni razpis po zakonu o javnih naročilih, čeprav pogodba določilom pristojnega zakona ni bila zavezana. "Zato so v pogodbi tudi vse ustrezne protikorupcijske klavzule," je dejal.

Dodal je, da je pogodbo z Alstomom podpisal direktor TEŠ-a Uroš Rotnik, onadva s Pozebom pa sta jo le parafirala, s čimer pa sta potrdila, da za njo stoji tudi HSE. Namigovanja in podtikanja o napakah in koruptivnosti odločno zavračam, je dodal.

Zagožen: Pogodba podpisana, ko so bile cene najvišje
Kot je še povedal, so imeli smolo, da se je pogodba podpisovala, ko so bile cene elektrike najvišje v zgodovini. Navedel je, so te takrat dosegale 100, 110 evrov za megavatno uro, skladno s ceno elektrike pa so poskočile tudi cene izdelavnih materialov.

"Ko smo projekt blok 6 podedovali od prejšnje vlade in prejšnjega vodstva HSE-ja, je veljalo, da en megavat instalirane moči stane milijon evrov, torej bi naložba stala 600 milijonov evrov. Potem pa se je to razmerje povsod po svetu spremenilo na 1:1,6 in naložba je pristala pri milijardi evrov in čez," je pojasnil.

V pogodbi so po Zagožnovih navedbah določila, da se cene materialov tudi znižajo, če padejo cene surovin na borzah. "Zato sva tudi s Pozebom, takoj ko je nastopila kriza in z njo padec cen materialov, zahtevala ponovna pogajanja za znižanje cen opreme," je še pojasnil Zagožen.

Kotar zanikal vpletenost
Kotar pa je v pisni izjavi za javnost zanikal kakršno koli poslovno sodelovanje pri gradnji TEŠ-a 6 in kakršno koli povezavo z Alstomom, ki bo dobavil opremo za TEŠ 6. Dejal je, da je pri pripravi razpisne dokumntacije za tehnološko opremo sodelovalo podjetje Cee, venar sam ni njegov direktor, temveč le solastnik, zato na tekoče poslovanje nima nobenega vpliva.

Težave s projektom šestega bloka TEŠ-a