Med hitro pokvarljivo blago sodijo sveža zelenjava in sadje, jogurti in podobni izdelki. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Med hitro pokvarljivo blago sodijo sveža zelenjava in sadje, jogurti in podobni izdelki. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Čeprav bi to po eni strani rešilo likvidnostne težave pridelovalcev, pa bi lahko trgovce potisnilo v še večje težave.

Skrajšanje plačilnega roka za hitro pokvarljiva živila predvideva predlog sprememb zakona o kmetijstvu, ki je, preden ga bo v roke dobila vlada, za zdaj še v usklajevanju na ministrstvu za kmetijstvo. Zakon med drugim posega na področje odnosov v prehranski verigi. Tu so v odnosu med agroživilskimi podjetji in trgovci najbolj problematični prav plačilni roki. Ministrstvo za kmetijstvo predlaga, da se roki plačil kmetijskih izdelkov, ki veljajo za hitro pokvarljive, skrajšajo z zdajšnjih 60 dni na 30 dni. Med hitro pokvarljiva živila sicer sodijo sadje, zelenjava, jogurti, v Sloveniji pa se tovrstnih živil proda za okoli pol milijarde evrov na leto.

Nekateri trgovci bi morali v banko po posojila
Trgovci z živili na drobno dobaviteljem v povprečju plačujejo v 60 dneh, a tisti z največjimi težavami od tega bistveno odstopajo, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec. Študija ekonomistov Igorja Mastena in Saše Polanca, na katere se sklicuje Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice, namreč kaže, da bi trgovina v primeru skrajšanih rokov plačila potrebovala dodatna likvidnostna sredstva, ki bi jih pridobila s posojili. To pa bi pomenilo med 1,9 in 2,6 milijona evrov dodatnih stroškov za obresti letno, je dejala Lahova.

Ker zaradi še vedno trajajočega posojilnega krča mnogi trgovci do posojil ne bi mogli priti, bi blago iskali v tujini. To bi dvignilo maloprodajne cene in zmanjšalo obseg izdelkov domače proizvodnje v trgovinah, upravni odbor trgovinske zbornice opozarja ministrstvo. Opozarjajo še, da trgovinska dejavnost posluje negativno, saj je padec prihodkov od leta 2008 že 16-odstoten, hkrati pa se vztrajno zmanjšuje tudi kupna moč. Trgovina si tako pri plačilih ne more privoščiti bistvenih premikov.

Ministrstvo: Možnost prehodnega obdobja
"Odločili smo se, da na tem področju naredimo več reda, kot ga je bilo do zdaj, vendar pa seveda nočemo delati nepotrebne poslovne škode," je dejal Dejan Židan, minister za kmetijstvo, in dodal, da se bodo pogovori nadaljevali. Ena od možnih rešitev je, da bi posamezni poslovni subjekti lahko zaprosili za prehodno obdobje, je še poročala Drolčeva.