Precejšen del Vipavske doline je prekrit z nasadi breskev. Foto: BoBo
Precejšen del Vipavske doline je prekrit z nasadi breskev. Foto: BoBo

Novica zbornico preseneča, ker je Fructal skupaj s Kmetijsko zadrugo Vipava pred petimi leti sofinanciral obnovo starejših nasadov breskev v Vipavski dolini in na Goriškem. KGZS se boji, da bi takšno ravnanje lahko pomenilo velik udarec za pogodbene sadjarje, ki so v preteklih letih tudi sami precej vložili v nasade, kjer so zasajene predvsem sorte breskev, namenjene predelavi.
Kot so zapisali, se zavedajo težkega položaja, v katerem so se znašli slovenski pridelovalci breskev, in se bodo zato dejavno vključili v reševanje nastalih težav.

Ob tem zbornica poziva Fructal, naj odkupi predvidene količine breskev in s tem podpre obstoj breskovih nasadov. Na zbornici upajo, da novi lastnik Fructala kljub finančnim pomislekom ne bo izvedel omenjenih ukrepov in bo potekal odkup breskev v Sloveniji po primernih cenah, v predvidenih okvirih in na način, ki ne bo zmanjševal domače pridelave sadja.

Lactalis in Ljubljanske mlekarne
Sicer pa je zbornica na takšno možnost ukrepov novih lastnikov, ki prevzemajo pomembnejša podjetja živilske industrije v Sloveniji, opozorila že, ko je francoski Lactalis napovedal prevzem Ljubljanskih mlekarn. Na zbornici tako upajo, da se napovedani ajdovski scenarij ne bo ponovil tudi v Ljubljanskih mlekarnah.

Velike zaloge
Na začetku tedna je sadjarje iz Vipavske doline razburila novica, da v Fructalu zaradi velikih zalog breskove kaše letošnje letine breskev od sadjarjev v Vipavski dolini ne bodo odkupili. Breskve naj bi Fructal od domačih sadjarjev ponovno odkupil leta 2014, ko bodo porabili uskladiščeno breskovo kašo, do takrat pa novih zalog ne potrebujejo, poroča STA.
Težava je tudi cena. Domače breskve dosegajo ceno 25 centov na kilogram, uvožene italijanske pa 11 centov.