Ruske naftne družbe se že nekaj časa spogledujejo s Petrolom. Foto: MMC RTV SLO
Ruske naftne družbe se že nekaj časa spogledujejo s Petrolom. Foto: MMC RTV SLO
Aleksej Miller
Prvi mož Gazproma se bo o ponudbi iz Slovenije odločil kmalu. Foto: EPA

Kot je povedal prvi mož Gazproma Aleksej Miller, naj bi se o ponudbi izrekli kmalu, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je za Odmeve odločno zatrdil, da ne ve, kdo je za ponudbo. Poznavalci razmer ugibajo, ali deleža morda ne prodaja Istrabenz, ki naj bi se na željo lastnikov znebil delnic Petrola. Istrabenz ima sicer v Petrolu neposredno le nekaj manj kot štiri odstotke Petrola, več kot šest odstotkov Petrola pa je koprskemu holdingu zaradi neplačevanja obveznosti zasegla Nova Ljubljanska banka. Po ocenah poznavalcev je lahko prodaja do četrtine Petrola "vezana trgovina" z Gazpromom zaradi plinovoda Južni tok v Sloveniji, v kateri naj bi sodeloval še kakšen večji delničar.

Govorice o prevzemu Petrola
Časnik Delo je v soboto pisal, da se ruski plinski gigant zanima za prevzem Petrola, saj je slednji zaradi padca kapitalskega trga in pocenitve delnice - tržna kapitalizacija slovenske naftne družbe znaša "le" 570 milijonov evrov - postal zanimiva tarča za rusko družbo. Zanimanje Gazproma za Petrol je pred dnevi potrdil tudi nekdanji prvi mož Petrola Marko Kryžanowski, podrobnosti pa ni razkril.

Pred leti se je za Petrol zanimal tudi Lukoil
Petrol se je z Rusi, sicer z družbo Lukoil, pred leti že pogovarjal o poslovnem in tudi o kapitalskem povezovanju. Petrol je namreč z Lukoilom leta 2006 sklenil okvirni sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja za prodajo naftnih derivatov na območju srednje in jugovzhodne Evrope, v katerem bi imel Petrol 51-odstotni lastniški delež, Lukoil pa 49-odstotnega, Rusi pa so izrazili tudi namero za sodelovanje pri privatizaciji Nafte Lendava, vendar je dogovor kasneje propadel. Lukoil naj bi se takrat zanimal tudi za lastniški vstop v Petrol, vendar temu naj ne bi bila naklonjena država, zato naj bi Rusi od namer odstopili.

B. R.