Gospodarstvo
Uprava največje slovenske banke mora ukrepe sprejeti tako, da bo zagotovljeno spoštovanje slovenskega pravnega reda in sklenjenih mednarodnih pogodb. Foto: BoBo
VIDEO
NLB mora sprejeti ukrepe...

Dodaj v

Skupščina NLB-ja: Aktivno izpodbijanje hrvaških sodnih odločb

Ukrepi za zaščito premoženja NLB-ja na Hrvaškem
9. april 2018 ob 15:35
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Skupščina NLB-ja je vodstvu banke naložila sprejetje ukrepov za zaščito njenega premoženja na Hrvaškem, nadzornemu svetu NLB-ja pa predložitev pisnega poročila o razlogih za izvedeno plačilo tožbenega zahtevka.

Uprava NLB-ja bo morala skladno s skupščinskim sklepom sprejeti ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da bo v primerih obstoječih oz. morebitnih novih pravnomočnih sodb hrvaških sodišč zoper LB-ja in NLB-ja glede prenesenih deviznih vlog v celoti spoštovan vladni sklep iz julija 2015 in februarja letos s spremljajočim dopisom ministrice za finance, da izpolnjevanje sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog nekdanje Ljubljanske banke ni skladno s slovenskim pravnim redom in mednarodnimi pogodbami, ki sta jih sklenili Slovenija in Hrvaška.

Uprava največje slovenske banke mora ukrepe sprejeti tako, da bo zagotovljeno spoštovanje slovenskega pravnega reda in sklenjenih mednarodnih pogodb (sporazum o vprašanjih nasledstva, memorandum o soglasju med Slovenijo in Hrvaško), predvsem pa nadaljevati z aktivnim izpodbijanjem sodnih odločb na vseh instancah na Hrvaškem in pred mednarodnimi sodišči, izvesti ustrezne ukrepe upravljanja premoženja NLB-ja z namenom, da se možnost prisilne izterjave prepreči oz. omeji na minimum, pri upravljanju pa v okviru veljavnih predpisov upoštevati slovenske interese.

Nadzornikom NLB-ja je skupščina, državo je kot edinega delničarja zastopal Slovenski državni holding (SDH), naložila, da najpozneje do 31. maja SDH-ju predložijo pisno poročilo o razlogih za izvedeno plačilo po sodbi višjega sodišča v Zagrebu, vključno z vsemi relevantnimi gradivi za organe upravljanja, zunanjimi pravnimi mnenji oz. stališči morebitnih drugih svetovalcev, ki jih je NLB naročil v tej zadevi ali v drugih zadevah, ki se nanašajo na prenesene devizne vloge.

Preprečevanje izterjav na Hrvaškem
Vlada je 21. marca kot skupščina SDH-ja holdingu naložila, da mora v NLB-ju zagotoviti spoštovanje sklepa vlade, da izpolnjevanje sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog ni zakonito, in izvedbo ukrepov, da se prepreči oz. omeji možnost izterjav NLB-ja na Hrvaškem.

Takšen sklep je sledil sklepu komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, ki je izrazila pričakovanje, da bo vlada kot skupščina SDH-ja zagotovila, da NLB ne bo izvrševal sodb hrvaških sodišč iz prenesenih deviznih vlog in bo brez odlašanja sprejela ukrepe za zaščito premoženja NLB-ja.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
iluzionistka
# 09.04.2018 ob 16:08
Prizadet

Ne, roka jansa ob podpisu memoranduma ni dolocil. Pa ni kriv samo in, ampak cela slo politika. Smo edina drzava uz bivse juge, kjer politicne stranke niso sposobne doseci soglasja pri taki temi.

Je pa dejstvo, da se nasledstvenih pogajanj najbolj brani hrvaska. Dolgove izterjujejo, bankam pa so onemogocili izterjavo njihovih terjatev in podjetja zavarovali z navideznimi stecaji, v katerih nlb ni smela in se ne sme nastopati kot banka upnica, ker ji ne priznajo pravnega intetesa. Zakaj nasi politiki molcijo, vedo pa oni. In bog. In hudic. Pa verjetno se hrvati :), zato pa se ne premaknemo nikamor
heavyd
# 09.04.2018 ob 16:03
Uau kaka ažurnost. NLB je pa res ena proaktivna firma. Če vas zanima kaj je NLB naj si ogleda intervju z Janezom Šušteršičem. Verjetno je (zaenkrat še) na MMC-ju.
nelon
# 09.04.2018 ob 15:55
Če bi bili politiki na obeh straneh normalni... bi stvar morali že zdavnaj rešit...
Ne glede na vse skupaj nasrkajo ga mali ljudje ki so imeli prihranke... Ti zagotovo niso krivi
samogledam
# 10.04.2018 ob 07:28
in ob vsem tem, me politiki venomer prepričujejo kako moramo volit stare mačke, ki so prekaljeni politiki, saj mladi neuki v bitkah za stolčke pojma nimajo kako se kadruje v koaliciji spletk...
in potem se nam dogaja NLB, Teš6, SZ, Zdravstvo, SV....mislim da je bil intervju z Janezom Šuštaršičem dovolj veliko ogledalo kdo so politiki in kaj počno in za koga ! Stranke imamo kot mafijske združbe in nič več kot to. Sedaj vem, zakaj so se tako branili trojke !
Bivši uporabnik
# 09.04.2018 ob 23:17
Mene pa zanima, čigav podpis je na že izplačanih nakazilih.
Prizadet
# 09.04.2018 ob 16:44
Mogoče pa bi bil čas, da se začne vse stranke spraševati, kako nameravajo zaključiti nasledstveno vprašanje, če bodo izvoljene v parlament. Zdaj ko so ravno volitve pred vrati. Domnevam, da je to ena od tem pri kateri bodo morale vse stranke sodelovati. No me prav zanima, če se bo to rešilo za časa mojega življenja. Statustično gledano imam še kakih 20 let na temu svetu. Mislite, da je realno?
Prizadet
# 09.04.2018 ob 16:00
Kdaj oz. kako se bo pa nasledstveno vprašanje uredilo/urejalo? A je kak datum določen, kak rok?
Mirko Tipka
# 10.04.2018 ob 11:16
saj več ne vem, ali je to novinarska fora, ali so spet odprli rano, ki je že bila zaceljena.
semaino
# 10.04.2018 ob 00:19
Skupščina NLB-ja: Aktivno izpodbijanje hrvaških sodnih odločb!

Tako nesposobna ni bila niti Alenka Bratusek, kot je ta Miro Cerar z Krizanicem in Erjavcem na celu.

Ce ne bi bilo opozicije NSI in SDS o tem problemu sploh ne bi vedeli nic. Tri leta je vlada tiscala glavo v pesek in ni odgovarjala na vprasanja vodstva NLB kaj storiti. Namesto, da bi do danes tozbo ze dobili sele resujemo zacetek problema.

Se ena leva vlada pa je pokop Slovenije dokoncen. Sirijavenija sredi Evrope ne uide.
veza
# 09.04.2018 ob 21:39
Aktivno izpodbijanje hrvaških sodnih odločb

ja, da bo več stroškov in da bomo na koncu plačali še zamudne obresti.
Kazalo