V petek se začenja prodaja prvih 56 stanovanj, ki so v lasti slabe banke v Celovških dvorih. Foto: BoBo
V petek se začenja prodaja prvih 56 stanovanj, ki so v lasti slabe banke v Celovških dvorih. Foto: BoBo

Takrat bodo razkrite tudi cene. Nato bo 45 dni časa za oglede. Druga stanovanja bodo šla v prodajo postopno, a zelo kmalu, pravijo na DUTB-ju, kjer računajo na veliko zanimanje. Občutki morebitnih kupcev so mešani, gotovo pa vsi čakajo na postavljene cene. A nihče ne more zagotovo vedeti, ali bo stanovanje na koncu njegovo, saj bo veliko odvisno od dražbe.

DUTB je kot zastavna upnica januarja 2014 ustavila prodajo stanovanj v Celovških dvorih, ker so bile cene prenizke. To je bilo v korist davkoplačevalcev, je komentira Frano Toš, direktor nepremičninske hiše Interdom: "Davkoplačevalcem so s to potezo prihranili mnogo milijonov. Nič ni izgubljenega, trg se je dvignil, trg se je popravil."

DUTB bo začel prodajati. Zagotovila, da bo nekdo ogledano stanovanje dobil, ni, pravi Janez Škrubej, izvršni direktor slabe banke. Veljalo bo namreč, da bo kupec tisti, ki bo za posamezno enoto ponudil več od izklicne cene.

"To je neka vrsta dražba, s tem, da ima pač kupec eno možnost, da pove svojo ceno. Če bi bili dve ceni enaki, bo izbran kupec, ki je prvi oddal ponudbo," je pojasnil Škrubej.

Cene bodo razkrite šele konec prihodnjega tedna z začetkom prodaje. "Verjetno bo cenik prilagojen temu, da odraža to, kar je trenutno največ povpraševanja, z vidika tega, kar se je prodajalo v preteklosti," meni Maja Ostanek iz KF Finance.

Na DUTB-ju upajo, da bodo Celovški dvori prepričali tudi ljudi, ki o soseski ne razmišljajo kot o svojem domu. Zavedajo se, da bo težko prodati zlasti velika, nadstandardna stanovanja. Cene tako velike količine stanovanj pa bodo gotovo vplivale na trg v Ljubljani.

"Ne dvomim, da bo soseska uspešno prodana. Vendar gre za veliko količino stanovanj in absurdno je pričakovati, da se bo cela soseska prodala v nekaj mesecih," je o pričakovani hitrosti prodaje soseske pojasnil Toš.