Slovenija je uvrščena šest mest slabše kot lani. Foto: BoBo
Slovenija je uvrščena šest mest slabše kot lani. Foto: BoBo

Poročilo vključuje 42 kazalnikov, združenih v obseg (para)države, pravni sistem in varovanje lastninskih pravic, trdnost valute, svoboda mednarodne trgovine in predpisi oz. regulativa. Slovenija se je najslabše (147. mesto) odrezala glede obsega državnega aparata, regulative (141. mesto), bolje pa ji je šlo pri svobodi mednarodne trgovine (78. mesto), trdnosti valute (77. mesto) in pri pravnem sistemu (55. mesto).

Število držav na lestvici se sicer spreminja in lani jih je bilo 152. Slovenija, za katero so preučevali podatke in stanje v letu 2013, je tokrat prejela oceno 6,44 od 10 možnih točk, prav toliko sta jih prejeli Kitajska in Nigerija. Neposredno pred njo so se uvrstile Bolivija, Maroko, Vietnam, neposredno za njo pa Indija, Azerbajdžan, Brazilija, Kamerun in Egipt.

Slovenija je bila znova najslabše uvrščena država EU-ja in prav tako v primerjavi z državami nekdanje Jugoslavije. V Evropi se je slabše uvrstila le Ukrajina, ki zaseda 124. mesto.

Najbolj "svoboden" je Hongkong
Poročilo sicer meri stopnjo, do katere javne politike in institucije države podpirajo ekonomsko svobodo. Največjo na svetu imajo že nekaj let prebivalci Hongkonga (8,97 točke). Sledijo mu Singapur, Nova Zelandija, Švica, Združeni arabski emirati, Mauritius in Jordanija. Med državami EU-ja so se najbolje odrezale Irska (8. mesto), Velika Britanija in Finska.

Kanada zaseda 9. mesto, Avstralija 11. mesto, ZDA 16. mesto, Japonska 26. mesto, Nemčija 29. mesto, Italija 68. mesto, Francija 70. mesto, Turčija 82. mesto, Rusija 99. mesto. Na repu lestvice pa so Venezuela, Kongo, Libija in Čad.

Lestvico ekonomske svobode pripravljajo od leta 1996 in je nastala na pobudo Nobelovih nagrajencev iz ekonomije Douglassa Northa, Gerryja Beckerja in Miltona Friedmana.

Druga lestvica, boljša uvrstitev
Podobno lestvico ekonomske svobode vsako leto pripravita tudi ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal. Na omenjeni lestvici je Slovenija med 178 državami zasedla 88. mesto. Tudi naj njej vodi Hongkong, sledijo mu Singapur, Nova Zelandija, Avstralija in Švica.