Švicarsko gospodarstvo je na vrhu lestvice WEF že štiri leta. Foto: EPA
Švicarsko gospodarstvo je na vrhu lestvice WEF že štiri leta. Foto: EPA

Švica je blestela zlasti na področju inovacij, in sicer predvsem na račun svojega "odličnega" izobraževalnega sistema, obsežnih vlaganj v raziskave in razvoj ter tesnega sodelovanja med akademskimi strokovnjaki in realnim sektorjem, je poudarjeno v poročilu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) o svetovni konkurenčnosti 2012-2013.

Raziskava WEF temelji na javno dostopnih podatkih in anketi, izvedeni med 15.000 predstavniki podjetij v 144 državah.

Najbolj konkurenčna deseterica
Švica
, ki je na vrhu lestvice že štiri leta, se je izvrstno izkazala tudi na nekaterih drugih področjih - med drugim se je najbolje odrezala na področju učinkovitosti trga dela, izkazalo pa se je še, da ima enega najstabilnejših makroekonomskih okolij.

Drugo mesto na lestvici je ohranil Singapur, na tretjem mestu pa je Švedsko letos prehitela Finska. Švedska je tako končala na četrtem mestu, sledita pa ji Nizozemska in Nemčija. V prvi deseterici so še ZDA, Velika Britanija, Hongkong in Japonska.

Slabe ocene za trg dela in finančni trg
Slovenija
je na lestvici letos pridobila eno mesto - med 144 državami se je znašla na 56. mestu, medtem ko je bila lani med 142 državami na 57. mestu. Najslabše ocene je Slovenija dobila za učinkovitost trga dela in razvitost finančnega trga.

Med članicami EU-ja so se za Slovenijo uvrstile Ciper (58. mesto), Madžarska (60. mesto), Bolgarija (62. mesto), Slovaška (71. mesto), Romunija (78. mesto) in Grčija (96. mesto).

ZDA vztrajno drsijo po lestvici
Združene države Amerike, ki so bile še pred petimi leti na vrhu lestvice konkurenčnosti, so glede na lansko poročilo izgubile dve mesti in so na sedmem mestu.

Ekonomistka WEF-a Margareta Drzeniek Hanouz je ob tem poudarila, da ima največje gospodarstvo na svetu še vedno enega najbolj razvitih poslovnih okolij, da pa je njegovo makroekonomsko okolje vse ranljivejše. Ob tem je izpostavila vse višji javnofinančni primanjkljaj ZDA in obstanek politike na tem področju na mrtvi točki, omenila pa je tudi vse slabše zaupanje Američanov v politiko.