Gospodarstvo
(4)

Poudarki

  • K inflaciji v letu 2016 so največ prispevale višje cene hrane, telefonskih in internetnih storitev ter pogonskih goriv
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 11 glasov Ocenite to novico!
Zelenjava
V letu 2016 so k letni inflaciji največ, 0,3 odstotne točke, prispevale višje cene hrane, pri čemer se je najbolj podražila zelenjava, za 8,7 odstotka. Foto: Pixabay

Dodaj v

Slovenija leto končala z 0,5-odstotno inflacijo, decembra mesečna deflacija

Na povprečnem letnem gibanju cen 0,1-odstotna deflacija
29. december 2016 ob 12:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Cene življenjskih potrebščin so se decembra pocenile za 0,5 odstotka, medtem ko so se v letu 2016 zvišale za 0,5 odstotka. Največ so k letni inflaciji prispevale višje cene hrane, zlasti zelenjave.

Povprečna letna inflacija je bila v letu 2016 negativna, in sicer 0,1 odstotka. V letu 2015 sta bili za 0,5 odstotka negativni tako letna kot tudi povprečna letna inflacija.

Storitve so se v enem letu podražile, in sicer za 1,6 odstotka, cene blaga pa so v primerjavi z decembrom lani v povprečju ostale nespremenjene. Poltrajno blago se je pocenilo za 2,2 odstotka, trajno blago za 1,8 odstotka, blago dnevne porabe pa se je podražilo za 0,9 odstotka. Na Uradu za makroekonomske analize (Umar) rast cen storitev povezujejo z ugodnejšimi gibanji na trgu dela in rasti števila turistov.

Dražja hrana, cenejša oblačila
V letu 2016 so k letni inflaciji največ, 0,3 odstotne točke, prispevale višje cene hrane, pri čemer se je najbolj podražila zelenjava, za 8,7 odstotka. Za 3,2 odstotka so se podražile telefonske in internetne storitve, pogonska goriva pa za 1,8 odstotka. Za 1,6 odstotka cenejši pa so bili izdelki in storitve iz skupine raznovrstno blago in storitve.

Na drugi strani so se v letu 2016 za 4,1 odstotka pocenila oblačila. Za 3,4 odstotka so se pocenili osebni avtomobili, za 8,4 odstotka pa daljinska energija.

Umar pričakuje rast cen v 2017
Decembra so se cene na mesečni ravni znižale za 0,5 odstotka. K deflaciji so največ prispevale nižje cene oblek in obutve, saj so se oblačila pocenila za 6,8 odstotka, obutev pa za 3,9 odstotka. Cenejši so bili tudi naftni derivati, tekoča goriva so se pocenila za 2,1 odstotka, pogonska pa za 1,1 odstotka, ter proizvodi iz skupine rekreacija in kultura, ki so se pocenili za 0,7 odstotka.

Umar pričakuje, da se bo nadaljnje izboljšanje gospodarskih razmer na trgu dela pokazalo v večji zaposlenosti in višjih plačah ter višjem razpoložljivem dohodku. "Zato pričakujemo, da se bodo leta 2017 ob povečanem povpraševanju nadaljevali zmerni pritiski na rast cen. Vendar inflacija ob predpostavljeni odsotnosti ponudbenih šokov ne bo pomembneje odstopala od cilja ECB-ja glede stabilne rasti cen."

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Partizan Miha
# 29.12.2016 ob 13:31
"pri čemer se je najbolj podražila zelenjava, za 8,7 odstotka"

Ne samo, da se zelenjava draži, tudi kvaliteta pada, vsaj v trgovskih centrih. Ja, katastrofa, kaj naj še napišem.
Ogroženi
# 29.12.2016 ob 15:27
Itak. V povprečju smo Slovenci ven iz krize, gre nam dobro. Le nekaj pregrešno bogatih in ogromno revnih imamo.
Pa to niti ni tako hudo, saj smo tega zdaj, po vseh teh letih neoliberalizma že vajeni.
Problem je v tem, da imamo sedaj že celo armado dolgotrajno brezposelnih revnih ljudi, katerim revščina ni glavni problem - problem je izključenost iz družbene sfere, kjer se družbeno življenje odvija. Tega tovrstne statistike seveda ne zaznajo.
Kot tudi ne, da se dražijo razne omrežnine (elektrik, vodarin, kanalščin, pobiranja smeti ipd.), ki odirajo tako revnega kot bogatega v nekem pavšalu. Takšen pavšal je za revnega zelo visok med tem, ko bogatemu ne povzroča težav.

Lep primer so kazni za prometne prekrške: podobno, kot statistični podatki zgoraj, se te niso podražile ampak so ostale enake. Za nekoga, ki mesečno prinese domov 3.000 evrov, niso visoke. Za drugega, ki shaja s 300 evri, so 10X višje.

Toliko o tem, kar piše v članku. O dokazani resnici, da živimo v fašizmu. Ker smo se sprijaznili, da so pravila igre enaka za vse - prilagojena, da ustrezajo bogatim in gredo v škodo revnim. In organizatorji sistema pravijo, da je tako prav.

SF/SN!
felipesko
# 01.01.2017 ob 08:46
Haloo
@ogroženi
Smisel vožnje ni delanje prekrškov v prometu in plačevanje kazni/glob.


Ni bilo mišljenje o kaznovanju,kot takem....Kazni bi naj bile vzgojne in poučne in njihovo merilo ne more biti zgolj višina....Po tem takem,je vsa razvita Evropa v zmoti,saj imajo nižje kazni,če primerjamo še standard,pa itak.....Dodajmo še tem kaznim,nezadovoljne policiste,ki so nezmotljivi in visoko izšolani za deljenje pravice,pa dobimo nezadovoljno družbo,kar se kaže na vsakem koraku...
Mislim,da je "ogroženi" pisal o teh razlikah v družbi,predvsem pa je mislil na krivice,revščino,nazadovanje družbe in ostalih problemih,ki jih statistike ne zajemajo.....Siti,lačnega ne razume....
Danes je že evidentno,da nismo imeli nikakršnega scenarija oz ideje,kaj bomo naredili z državo....Šlo je zgolj za našo prirojeno lastnost nezadovoljstva z sosedom,ki danes ni nič manjša,le število sosedov se je povečalo....
Danes opažamo,da smo imeli veliko segmentov družbe dobro organiziranih in jih ni bilo potrebno v celoti postaviti na glavo.....
V kalnem se pač najboljše ribari in tako smo zopet pri politiki,politikantih in bleferjih,ki jih spremljajo....
Haloo
# 30.12.2016 ob 08:55
@ogroženi
Smisel vožnje ni delanje prekrškov v prometu in plačevanje kazni/glob.
Opustitev prekrškov, žal, odnese plačevanje kazni :-)
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo