S prodajo obveznic se bo država predvidoma zadolžila za milijardo evrov. Foto: MMC RTV SLO
S prodajo obveznic se bo država predvidoma zadolžila za milijardo evrov. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija se še (bolj) zadolžuje

dražbo za vpis in vplačilo 18-mesečnih zakladnih menic. Sprejeli so za 907 milijonov evrov ponudb.

Z zakladnimi menicami nameravajo servisirati državni dolg na začetku leta 2012. Povpraševanje je bilo malo višje od predvidene količine. Prek primarnih vpisnikov je bilo podanih 1.017.844 lotov ponudb. Od tega so sprejeli 907.018 lotov ponudb v skupni vrednosti dobrih 907 milijonov evrov po enotni ceni 94,294 odstotka.

Na podlagi te cene znaša nominalna letna obrestna mera za vpisane 18-mesečne zakladne menice 3,99 odstotka.

"Glede na trenutno gibanje obrestnih mer smo ocenili, da je 3,99-odstotna obrestna mera primerna višina za 18-mesečni vrednostni papir," so pojasnili na ministrstvu za finance.

Ponudbe so se sicer gibale med 3,50 in 6,50 odstotka letno. Izdaja menic je predvidena v četrtek, v izplačilo pa bodo dospele 6. junija 2013.

Kdo so vpisniki, ministrstvo ne namerava razkriti javnosti. So pa že pred dvema tednoma sporočili, da naj bi bil večji del izdaje pokupljen s strani slovenskih finančnih institucij, medtem ko so zaznali tudi zanimanje tujih investitorjev, predvsem centralnih bank.

Zbrana sredstva za servisiranje dolga
Da se bo država še letos zadolžila za dodatne do ene milijarde evrov, je vlada sklenila 17. novembra. Razmere na finančnih trgih so namreč zaostrene in se bodo skupaj z dolžniško krizo območja evra predvidoma nadaljevale tudi na začetku leta 2012, so takrat pojasnili na finančnem ministrstvu. Zbrana sredstva bodo namenjena servisiranju državnega dolga na začetku leta 2012.

Na finančnem ministrstvu pričakujejo, da bodo večji del izdaje zakladnih menic kupile slovenske finančne institucije. "Imamo pa tudi indikacije, da bi bili za takšno zakladno menico zainteresirani tudi tuji investitorji, predvsem centralne banke," so pojasnili pred dnevi.

Država je letos izdala eno desetletno in eno 15-letno državno obveznico v skupni višini tri milijarde evrov ter trimesečne zakladne menice z zapadlostjo v letu 2012 v višini 28,2 milijona evrov. Kot ocenjujejo na finančnem ministrstvu, so trenutne razmere na evropskih finančnih trgih preveč negotove, da bi imeli na razpolago samo dolgoročne instrumente.

Zakladna menica je vrednostni papir, ki ga izda država, je krajše ročnosti (do enega leta) in ne prinaša obresti. Ob izdaji vlagatelji vplačajo znesek s popustom, izdajatelj pa ob zapadlosti izplača nominalno vrednost zakladnih menic

Slovenija se še (bolj) zadolžuje