Če lahko v Grčiji, Španiji in na Irskem pričakujejo krčenje gospodarstva, pa bo rast kitajskega in indijskega BDP-ja zelo visoka. Foto: NN
Če lahko v Grčiji, Španiji in na Irskem pričakujejo krčenje gospodarstva, pa bo rast kitajskega in indijskega BDP-ja zelo visoka. Foto: NN

Potem ko je lanski padec BDP-ja znašal kar 7,3 odstotka, naj bi se letos stanje le izboljšalo, rast naj bi bila pozitivna, in sicer 1,1-odstotna. Napoved za drugo leto prevideva 2-odstotno rast. Letos naj bi se v Sloveniji zvišala tudi inflacija. Če je bila leta 2009 0,8-odstotna, bo po IMF-jevih napovedih letos dosegla 1,5 odstotka, drugo leto pa naj bi bila 2,3-odstotna.

Ob višji gospodarski rasti in inflaciji IMF Sloveniji napoveduje tudi zvišanje brezposelnosti. S 6,2 odstotka iz leta 2009 naj bi se letos povišala na 7,4 odstotka, drugo leto pa naj bi padla za 0,6 odstotka.

Ocena po treh mesecih zrasla
Za svetovno gospodarstvo so napovedi še spodbudnejše kot za Slovenijo. Januarja je IMF svetovnemu gospodarstvu napovedoval 3,9-odstotno rast, svojo napoved pa je zdaj povišal še za 0,3 odstotka. Gospodarska rast naj bi leta 2011 bila še za malenkost višja, in sicer 4,3-odstotna.

A IMF opozarja, da so napovedi še zelo negotove, gospodarsko okrevanje pa precej ranljivo. Največja nevarnost so tegobe nekaterih držav zaradi visoke zadolženosti.

ZDA po rekordnem padcu s spodbudno oceno
Ameriški BDP je lani rekordno padel, letos pa naj bi se zvišal za 3,1 odstotka. Precej nižja naj bi bila njegova rast v evroobmočju, enoodstotna. Nekatere države tega območja pa zaradi visokega javnega dolga in neravnovesij v tekočem računu še vedno ne morejo računati na pozitivno rast. Krčenje gospodarstva tako lahko letos pričakujejo v Grčiji in Španiji ter na Irskem.

Precej visoke ocene pa veljajo za Indijo in Kitajsko. Kitajski bruto domači proizvod naj bi letos zrasel za kar desetino, drugo leto tudi, Indija pa naj bi letos imela 8,8-odstotno rast.