Kljub dobrim rezultatom bodo podjetja morala zaslužiti še precej, da bodo ujela predkrizne ravni. Foto: BoBo
Kljub dobrim rezultatom bodo podjetja morala zaslužiti še precej, da bodo ujela predkrizne ravni. Foto: BoBo

Obseg poslovnega rezultat podjetij je bil v letu 2014 podoben kot v začetku prejšnjega desetletja, a še vedno skoraj štirikrat nižji od rekordne ravni v letu 2007, so na uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) zapisali v najnovejšem Ekonomskem ogledalu.

Neto dobiček, ki je po močnem padcu leta 2009 v naslednjih letih le skromno okreval, se je lani povečal za petino, od predkrizne ravni pa je bil še vedno za približno četrtino nižji. Zmanjšala se je tudi izguba iz financiranja, ki pa je ostala visoka.

Banke izboljšujejo bilance, manj brezposelnih
V letu 2014 so podjetja tudi še naprej zmanjševala svoje dolgove, predvsem kratkoročne dolgove do bank. Hkrati pa se ob ugodnih gospodarskih gibanjih zmanjšuje tudi brezposelnost, ki je konec maja obsegala 112.385 brezposelnih, kar je medletno 6,1 odstotka manj. V prvem četrtletju se je število delovno aktivnih povečalo v večini dejavnosti zasebnega sektorja.

V bančnem sistemu se nadaljuje postopno izboljševanje kakovosti bančnih terjatev, oblikovanje dodatnih rezervacij in oslabitev pa se umirja. Nedonosne terjatve so konec prvega četrtletja predstavljale 11,4 odstotka oz. 4,2 milijarde evrov celotne izpostavljenosti bančnega sistema.

Javnofinančni primanjkljaj, tj. za 654 milijonov evrov, je bil v prvem četrtletju podoben kot v istem obdobju lani.